Ce ar însemna un venit universal pentru schimbarea climatică
Guvernele lumii caută, într-un ritm mai încet decât ar trebui poate, să impună legi și reguli care să ajute populația să țină schimbarea climatică în frâu.
Oamenii au produs suficient ciment pentru a acoperi întreaga suprafață a Pământului cu un strat de 2 milimetri. Există 2 miliarde de PC-uri și mai multe telefoane mobile decât totalul de 7,6 miliarde de oameni de pe Pământ. Anual, activitățile umane ajung să mute din loc mai multe pietre, sedimente și soluri decât procesele naturale. Condițiile climatice stabile care au permis dezvoltarea de civilizații complexe rămân încet și sigur în urma noastră.
Un studiu publicat în Nature Sustainability a căutat să sumarizeze și să evalueze diferitele modalități prin care lupta cu schimbarea climatică ar putea fi câștigată (poate nu neapărat de noi, dar de generațiile care vor urma). Una din metode implică venitul universal de bază. Un asemenea venit ar garanta o plată necondiționată către fiecare cetățean, fără vreo obligație de a munci, la un nivel care să depășească nivelul de subzistență.
Studiile la scară mică arată că un venit universal de bază face ca posibilitatea de a obține o educație să fie mai mare, costurile de sănătate să scadă, nivelurile de antreprenoriat (atât când vine vorba de numărul de oameni, cât și a succesului afacerilor) să crească, iar fericirea sinelui să fie mai mare.
Pe lângă asta, un asemenea venit ar putea să șteargă linia dintre muncă și consum. Mai exact, ar putea reduce impactul asupra mediului pe care îl are producerea și consumarea de bunuri pe bandă rulantă. Am putea munci mai puțin și să consumăm mai puțin, fără a sacrifica vreo nevoie.
Teama zilei de mâine va fi din ce în ce mai mică. Oamenii nu vor mai fi nevoiți să muncească tot mai din greu de teama să nu își piardă job-ul – iar acest lucru este esențial dacă luăm în considerare automatizarea forței de muncă ce are loc în prezent și care va continua.
Un venit universal de bază ar elimina sărăcia extremă și senzația de dependență în rândul populației. Astfel, oamenii vor putea să refuze munca ce nu îi atrage și să se bucure de oportunitățile care îi așteaptă.