Vânzarea Telekom, în impas: de ce a fost blocată de schimbarea guvernului
Pe 4 noiembrie, va fi votat în Parlamentul un nou Guvern. Sau nu. Dar dincolo de acest mare subiect politic, mai există o problemă și Telekom e implicat în aceasta. Ministerul Finanțelor ia în calcul preluarea companiei. Doar că nu are o lege pentru așa ceva.
Ministerul Finanțelor plănuiește o analiză în urma căreia să decidă dacă preia pachetul de acțiuni deținut de Deutsche Telekom (DT) / OTE la Telekom Romania Communications, adică fosta companie Romtelecom. Însă, deocamdată, nu poate face asta, deoarece nu are o lege potrivită.
Un proiect de ordonanță care ar fi acordat statului posibilitatea să cumpere acțiuni a fost inițiat în vară de Ministerul Economiei. Însă s-a ajuns la întârziere cu avizarea avizare interministerială. E însă în momentul în care are toate avizele, doar că a fost demis cabinetul Dăncilă, notează Profit.ro. Așa că, până la un nou cabinet de guvernare, decizia în cazul Telekom întârzie.
Decizia dacă statul va oferta preluarea participației Telekom Romania Communications de la grupul DT / OTE, unde mai are 45,99% din acțiuni, revine viitorului guvern. Și votul de azi din Parlament se poate dovedi foarte important.
Despre preluarea (sau nu) a Telekom și-au dat aproape toți cu părerea
Reprezentanți ai Ministerelor de Comunicații, Justiție, Finanțe, Consiliul Concurenței, SRI și SIE s-au întâlnit pe 25 septembrie ca să discute despre preluarea pachetului la Telekom. Tranzacția ar fi de interes strategic pentru România.
O informație încă neconfirmată e că DT ar fi agreat vânzarea către Orange a operațiunilor fixe de la Telekom România, dar totul ar fi blocat la Guvern. Și, în acest moment, nici nu avem un Guvern.
Mai mult, Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) deține 30% din acțiunile Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote). Asta înseamnă că, în mod indirect, statul român este acționar și la fostul Cosmote, notează HotNews.
Există și scenariul în care Orange preia operațiunile fixe și statul român devine partener cu Orange, la fel cum a fost cu DT – fostele Romtelecom și Cosmote sunt la comun la nivel administrativ, dar separate în contabilitate.
Apoi, în situația în care Orange ar obține controlul Romtelecom și ar vrea să integreze această companie în propriile operațiuni, statul român ar trebui să negocieze acțiuni în noua entitate. Nu în ultimul rând, și grupul Digi | RCS-RDS și-a arătat interesul față de-o parte din Telekom.