Adevărul despre vaccinuri care „provoacă” autism: 650.000 de copii, testați
Conspirația care spune că vaccinurile provoacă autism este veche și multă lume a auzit de ea. Cu toate astea, nu există vreo dovadă că între vaccinuri și autism este vreo legătură.
Au trecut 20 de ani de când cercetătorul britanic Andrew Wakefield (care, între timp, a fost renegat de comunitatea științifică) a stârnit isterie la nivel global când a sugerat că vaccinurile afectează în mod negativ dezvoltarea neurologică a copiilor. De atunci, au apărut studii peste studii peste studii care au căutat și nu au găsit o legătură între vaccinuri și autism. Într-o lume ideală, lumea ar fi înțeles greșeala lui Wakefield și ar fi tratat-o ca atare – dar nu a fost cazul.
Un studiu nou confirmă ceea ce anti-vacciniștilor le vine atât de greu să creadă – că vaccinurile nu provoacă autism – mai exact, vaccinurile MMR (împotriva pojarului, oreionului și rubeolei). O echipă de cercetători de la Statens Serum Institut au luat în considerare factorii de risc cunoscuți pentru autism și au căutat să găsească o conexiune între aceștia și vaccinuri.
Eșantionul de studiu a implicat mai mult de jumătate de milion de subiecți.
Statisticile sugerează că numărul de cazuri de autism a crescut (sau nu, în funcție de cum alegi să interpretezi acele statistici). Oamenii de știință însă abia încep să înțeleagă mai bine multitudinea de factori care stau în spatele apariției autismului. Există o multitudine de gene care pot transmite boala, însă și poluarea aerului ar putea avea un rol.
Anti-vacciniștii s-ar putea întreba de ce cercetătorii mai realizează studii care să arate dacă există vreo legătură între vaccinuri și autism dacă sunt așa de siguri că acea legătură nu există. „Social media continuă să fie o platformă unde se propagă […] știri false despre vaccinuri, ceea ce creează îngrijorare printre părinți„, a explicat directoarea de la Australian National Centre for Immunisation Research and Surveillance, Kristine Macartney.
„Privind în față, continuarea evaluării mitului MMR-autism atunci când a fost deja profund demascat va veni cu costul de a nu realiza alte cercetări importante pentru a înțelege mai bine și a preveni autismul”.