Câtă încredere au românii în vaccinuri și cât de grav e pentru umanitate
Subiectul legat de vaccinuri este intens dezbătut pe toată suprafața planetei, iar vocile care le contestă nu sunt deloc puține.
Din ce în ce mai mult, oamenii nu mai au încredere în vaccinuri, iar asta ar putea reprezenta o problemă pentru întreaga populație a lumii. Lupta împotriva bolilor mortale, dar care pot fi prevenite cu ajutorul vaccinurilor, ar putea fi zdruncinată de cei care nu au încredere în știință.
Marea problemă este faptul că decizia celor care refuză vaccinurile afectează toată populația lumii. De altfel, această ezitare când vine vorba de imunizare este în primele zece cele mai grave amenințări asupra sănătății globale, potrivit World Health Organization.
Motivele sunt variate și concepțiile oamenilor despre vaccin pleacă de la frică până la dezinformare. Indiferent de motiv, aceștia pot afecta grav toate încercările oamenilor de știință de eradicare a bolilor fatale. Beneficiile vaccinurilor sunt multiple. Nu numai că te protejează de anumite boli mortale, dar chiar au contribuit la eliminarea completă a acestora din lume. Astfel, datorită vaccinurilor variola nu mai există, iar poliomelita este și ea pe cale să dispară de tot.
Ce părere au românii despre vaccinuri
Poate ți se va părea surprinzător, dar România nu stă extraordinar de rău la acest capitol. De altfel, în comparație cu media est-europeană, țara noastră pare să stea ceva mai bine. Cel mai mare studiu la nivel global ne arată care este atitudinea oamenilor în ceea ce privește imunizarea.
65% dintre români consideră că vaccinurile sunt sigure, iar 75% cred că acestea sunt eficiente. Cei cu păreri opuse sunt o parte a populației de care Olivia Steer ar fi mândră.
Pe de altă parte, stăm destul de bine la un alt capitol: 90% dintre români cred că vaccinurile sunt importante pentru copii. Asta explică și numărul destul e mare de copii vaccinați din țara noastră. Astfel, 93% dintre copii sunt vaccinați împotriva uneia sau mai multor boli.
Cum stă restul lumii la capitolul încredere
La nivel global, 79% dintre oameni au fost de acord că vaccinurile sunt sigure pentru populație. Totuși, Europa de est pare să stea cel mai rău aici. Doar jumătate din populația din zona aceasta consideră că imunizarea poate fi realizată în siguranță.
Cea mai mare încredere în vaccinuri o au oamenii din Asia de sud. În acest caz, populația din sudul continentului asiatic aproape a atins pragul de 100% în toate categoriile. Astfel, 95% dintre aceștia cred că vaccinurile sunt sigure, 94% că sunt eficiente și 98% le văd drept importante pentru sănătatea copiilor. Totuși, aceștia stau puțin mai prost decât România la numărul de copii vaccinați: aici doar 91% dintre respondenți au spus că și-au imunizat copiii. Numai că nu pare să fie vorba de lipsa de interes, ci de dificultăți în ceea ce privește procurarea de vaccinuri.