13 oct. 2019 | 14:03

Un canal de Twitch te ajută să dormi mai bine: cum folosește inteligența artificială în acest scop

ACTUALITATE
Un canal de Twitch te ajută să dormi mai bine: cum folosește inteligența artificială în acest scop

Oricare dintre noi aleargă după ideea unui somn mai odihnitor, după niște ore în care să nu te sucești pe toate părțile și să-ți fugă mintea în zece direcții. Un canal de Twitch promite să-ți ofere asta prin intermediul unui flux audio generat de o inteligență artificială.

Indiferent dacă ai auzit sau nu de Twitch, serviciul cu pricina a devenit popular datorită faptului că oferă fluxuri video create de gameri cu sesiuni de joacă, în single player sau multiplayer. Cei mai mulți amatori de Fortnite petrec timp pe Twitch pentru a-și îmbunătăți abilitățile. 

Asta nu înseamnă însă că Twitch este doar pentru gameri. A ajuns să găzduiască o varietate de alte tipuri de conținut. În loc să te țină treaz, un canal de Twitch pe care îl poți accesa gratuit la această adresă pretinde că te ajută să dormi.

Intitulat Insomnia by Endel, canalul cu pricina îți oferă un flux audio generat în timp real printr-un algoritm procedural („real-time procedurally generated soundscape”). Nu este foarte clar ce înseamnă asta, dar creatorii săi sunt foarte optimiști că utilizarea inteligenței artificiale are secretul pentru a facilita un somn cât mai odihnitor. Printre resursele utilizate de AI se numără ”efecte psihoacustice” și ”efecte de mascare” multiplicate și suprapuse într-un mod foarte complex. Din câte se pare, unele dintre sunete nu pot fi percepute de urechea umană, dar tot își îndeplinesc sarcina, aceea de a te băga într-un somn profund.

Compania din spate pretinde că acest canal de Twitch ”generează sunete oscilante pe anumite frecvențe cu scopul de a modula frecvențe neurale în timpul somnului adânc”. Este important de reținut că impactul sunetelor asupra activității creierului pe parcursul somnului nu a fost încă demonstrat științific, dar unii sunt de părere că partea cu facilitarea somnului este cât se poate de reală.

Studiile din acest domeniu de activitate, al facilitării și îmbunătățirii somnului, sunt încă la început, comparativ cu alte domenii știnfice care țin de sănătatea omului. Chiar și așa, există deja dovezi că anumite frecvențe audio îți pot reduce anxietatea și pot ajuta oamenii să petreacă o cantitate sporită de timp în somn profund, cel mai benefic pentru organism.

Există studii care au concluzionat că ascultarea de muzică pe parcursul nopții te ajută să te odihnești mai bine, cu condiția să fie sunete cunoscute, familiare într-un ritm liniștit. Asta înseamnă că s-ar jusitifica să faci niște experimente în acest sens cu ritmurile și piesele care te încântă cel mai mult. Din păcate, pentru că suntem atât de diferiți, o listă de piese sau acorduri general valabile este dificil de identificat, dacă nu imposibil.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele