Uber vrea să știe tot ce vorbești în timpul cursei și spune că e pentru siguranța ta

Uber vrea să știe tot ce vorbești în timpul cursei și spune că e pentru siguranța ta
12:00 21.11.2019

Uber se pregătește să introducă mai multe funcții în aplicația sa. Una dintre ele va ajuta compania americană să știe tot ce faci în timpul cursei. Și susține că e spre binele tău. Doar că nu toate-s roz așa cum par la prima vedere.

Uber va lansa o funcție-test prin care va înregistra audio tot ce se întâmplă în timpul curselor. Această funcție, susțin americanii, va fi introdusă pentru siguranța celor din mașină: atât șofer, cât și pasageri. Deocamdată, această funcționalitate va fi testată luna viitoare doar în Mexic și Brazilia. Ulterior, ar putea fi introdusă în Statele Unite și, probabil, în celelalte țări în care activează Uber, inclusiv în România.

Șoferii vor putea activa automat înregistrarea audio a tuturor curselor, în timp ce pasagerii vor avea la dispoziție tool-ul Safety Toolkit. Nu e clar deocamdată dacă aceasta se setează manual înainte de fiecare cursă. Uber susține, însă, că și pasagerii și șoferul vor fi informați când se activează noua setare.

Uber naște controverse cu noua funcție de înregistrare audio

Dacă pasagerii, de exemplu, au funcția activată și sesizează o problemă, atunci pot apela la serviciul pentru suport clienți. Iar înregistrarea audio va sta în picioare drept dovadă a neregulilor semnalate. Uber susține că toate aceste date vor fi criptate, dar îngrijorările sunt mari.

Noua funcția naște dezbateri aprinse legate de confidențialitate. Practic, vei fi înregistrat în timpul cursei, indiferent dacă ești pasager sau șofer și Uber va avea acces la microfonul telefonului tău. Mai ales dacă, să zicem, alegi să vorbești cu un apropiat în timpul cursei, în calitate de pasager. Înregistrarea unui apel este interzisă fără acordul ambelor părți implicate. Situația e cu atât mai complicată cu cât doi pasageri pot purta o conversație privată pe bancheta din spate.

Uber susține că ia în calcul toate aceste îngrijorări și că lucrează ca totul să fie bine. Dar trecutul companiei este și așa unul controversat.

Americanii s-au confruntat în trecut cu probleme legate de siguranța pasagerilor, inclusiv cu acuzații de agresiune sexuală din partea șoferilor. Cel puțin 103 șoferi au fost în această situație, fiind bănuiți că și-au agresat, sub o formă sau alta, pasagerii. De atunci, Uber a încercat să demonstreze că a luat măsurile necesare pentru ca situațiile să nu se mai repete.

Dar depinde și ce soluții propune. Înregistrarea audio în timpul curselor s-ar putea să nu fie cea mai inspirată idee.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI