15 nov. 2019 | 12:52

Uber primește amendă pentru ceva ce refuză să facă încă de la înființare

ACTUALITATE
Uber primește amendă pentru ceva ce refuză să facă încă de la înființare
Inquam Photos / Octav Ganea

Uber a primit mai multe amenzi de-a lungul timpului, însă aceasta putea fi cumva prevăzută, pentru că subiectul este unul mai vechi.

Problema cu care se confruntă compania este legată de șoferii care oferă servicii pe platformă. Mai exact, este vorba despre felul în care Uber îi clasifică pe aceștia. Încă din 2015, compania încearcă să evite să plătească taxe pentru șoferii de pe platformă. Spune că șoferii nu sunt angajații săi, ci sunt contractanți independeți care îți oferă serviciile prin intermediul platformei sale.

Menționează chiar pe site-ul său că „toate aceste servicii de transport sau logistică sunt furnizate de contractanți terți independenți, care nu sunt angajați de Uber sau de vreuna dintre societățile afiliate cu Uber”.

Are un motiv simplu pentru care preferă să nu-i numească pe șoferi angajați propriu-ziși ai companiei: economisește, în acest fel, bani. Pentru că șoferii nu sunt angajați, ci contractanți independenți, compania nu mai trebuie să plătească taxe și impozite pe care o organizație ar trebui, în mod normal, să le plătească pentru cei care lucrează pentru aceasta.

Uber a primit o amendă de aproape 650 de milioane de dolari

Autoritățile din statul american New Jersey au investigat problema și au ajuns la concluzia că practicile companiei nu sunt conforme cu legea. O acuză de clasificarea greșită a șoferilor săi drept contractanți independenți, și nu ca angajați.

Astfel, Uber ar datora statului 530 de milioane de dolari, echivalentula patru ani de taxe neplătite. La aceasta, autoritățile au adăugat și 199 milioane de dolari pentru dobândă și penalități. Autoritățile din New Jersey spun că practicile companiei ar avea efecte negatice asupra forței de muncă, dar și asupra economiei.

Evident, Uber nu este mulțumită de decizia autorităților și va contesta amenda. Spune că șoferii săi sunt contractanți independenți atât în New Jersey, cât și în orice altă parte în care serviciile sale sunt disponible.