07 nov. 2019 | 11:20

Uber te-ar putea taxa mai mult din cauza lipsei de viziune a autorităților

TEHNOLOGIE
Uber te-ar putea taxa mai mult din cauza lipsei de viziune a autorităților

S-a făcut mare scandal pe legea Uber, cea care reglementează companiile de ride-sharing din România. A fost adoptată o Ordonanță de Urgență, a trecut și o lege de Parlament, dar aleșii tot n-au dus lucrurile până la capăt. Iar asta ar putea să te coste pe tine mai mult atunci când comanzi Uber, Bolt sau Clever.

Statul a lungit-o foarte mult cu reglementarea companiilor de ride-sharing. Prin vară, Guvernul a venit cu o Ordonanță de Urgență care spunea ce trebuie să facă Uber, Bolt și Clever pentru a funcționa legal. A fost dat un termen limită până la 1 noiembrie.

Până la acea dată, însă, Parlamentul trebuia să vină și să amendeze actul normativ. Au fost depuse unele amendamente, iar legea a primit și votul final în Camera Deputaților. Numai că nu a fost promulgată. Și nu e nici acum, la o săptămână după termenul limită de 1 noiembrie. Iar acea lege e importantă tocmai pentru că împinge termenul limită pentru respectarea tuturor obligațiilor până anul viitor.

Între timp, unele companii de ride-sharing s-au pus la punct, altele încă așteaptă autorizațiile. În ritmul acesta, s-ar putea ca Uber să te taxeze pe tine mai mult, susține ACED – Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală.

Ai putea plăti mai mult la Uber și e vina statului

ACED atrage atenția că lipsa unei soluţii a autorităţilor pentru platformele de ridesharing poate duce la costuri prohibitive pentru clienţi. Pe scurt, nu toate companiile de ride-sharing au putut să obțină eliberarea tuturor documentelor necesare autorizării şoferilor până la 1 noiembrie.

Asta le pune în ilegalitate, practic, chiar dacă toţi operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condiţiilor necesare. Poliția a început controale între timp. Semn că statul profită de propria lentoare pentru a încerca să mai strângă niște bani la buget.

„În contextul controalelor efectuate astăzi de către Poliţia Rutieră asupra operatorilor de transport alternativ, Asociaţia Coaliţia pentru Economia Digitală (…) aminteşte că, în ciuda eforturilor făcute de autorităţile de reglementare de eliberare a tuturor documentelor necesare, lipsa capacităţii administrative a făcut ca acest lucru sa nu fie finalizat la 1 noiembrie, deşi toţi operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condiţiilor necesare”, arată ACED

S-ar putea să apară niște modificări de preț la cursele Uber care nu-ți vor conveni, atrage atenția liderul ACED, Cătălin Codreanu.

„Mai mult decât atât, Parlamentul României a adoptat deja o lege care prelungeşte termenul de conformitate până în februarie 2020. Legea va ajunge pe masa Preşedintelui României pentru promulgare în această săptămână şi suntem convinşi că publicarea în Monitorul Oficial este o chestiune de zile. Până la soluţionarea acestui aspect, însă, trebuie să găsim o soluţie pentru a oferi pasagerilor servicii de transport, în condiţii cât mai optime, astfel încât să nu ajungem din nou în situaţia din primăvară, când pasagerii aşteptau zeci de minute pentru a găsi o maşină disponibilă, iar costul ajunsese să fie prohibitiv. Avem încredere că noul Ministru al Internelor va acţiona în interesul cetăţenilor”, conchide Cătălin Codreanu.