Trucuri Excel: cum calculezi diferența dintre celule în procente

Trucuri Excel: cum calculezi diferența dintre celule în procente

În urmă cu câteva zile, detaliam într-un articol câteva principii de bază pe care trebuie să le ai în vedere dacă începi să lucrezi cu formule în Excel. La capitolul lucruri mai complexe, următorul pas este să înțelegi formatele de date pe care le poți introduce în celule, precum procente.

Am mai spus-o și în trecut, dar este important de reținut. Microsoft Excel este unul dintre cele mai versatile programe create vreodată. Acesta face o treabă minunată când vine vorba de eficientizat procese complexe. Îți trebuie câțiva ani ca să poți profita la maxim de ce îți pune la dispoziție, dar după ce ai făcut-0, vei fi foarte încântat.

De această dată aș insista pe un scenariu foarte specific, deoarece te ajută să înțelegi cum funcționează procentele în excel. În momentul în care vrei să afli ce procente reprezintă un număr dintr-o celulă raportat la valoarea prezentă într-o altă celulă, îți va fi surprinzător de simplu.

Dacă în celula A1 ai valoarea 200, iar în B1 ai valoare 24, pentru a afla ce procent din 200 reprezintă 24 folosești o formulă simplă tastată în C1:

=B1/A1

Răspunsul, în mod previzibil, va fi 0,12. Pentru a transforma acel 0,12 în 12%, din secțiunea Number a meniului Home, cu celula C1 selectată, optezi pentru simbolul %. Imediat, un pic mai sus în același meniu, vei vedea cuvântul Percentage, iar numărul din celulă se va transforma în 12%, după cum se poate vedea în exemplul imortalizat mai jos.

Ca o notă de subsol, dacă vrei să vezi în procente diferența dintre două numere, în cazul în care 200 în A1 și 224 în B1, întâi efectuezi diferența dintre cele două și faci după aceea împărțirea. În acest caz, în celula C1, tastezi:

=(B1-A1)/A1

În final, dacă vrei să aplici aceeași formulă din C1 pe toate celulele de dedesubt, din aceeași coloană, tragi de colțul din dreapta jos al primei celule.

Microsoft Excel trucuri diferență procente

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: