Top viteze la internet în roaming: pe ce loc e România față de Occident
Când alegi un abonament nou în România, te interesează mai ales viteza internetului mobil. Pe același considerent, ce viteze poți să prinzi pe roaming? Din fericire, avem un clasament.
Pe măsură ce ne pregătim pentru 5G, standard care va fi în plină dezvoltare în următorii cinci ani, încă ne bazăm pe 4G și, în unele cazuri, 3G. Pe aceste standarde e bazată și viteza de acces la internet în roaming. Din fericire, în spațiul economic european, tarifele au fost mult reduse.
Concluzia unei analiza extrem de detaliate privind vitezele de acces la internet în roaming arată că, deloc surprinzător, descarci mai lent în afară decât în țară. Ca să înțelegi de ce se întâmplă asta, trebuie să știi cum funcționează o conexiune în roaming.
Orice conectare a ta la rețeaua telecom dintr-o altă țară presupune un acord între operatori. Apoi, operatorii prioritizează traficul din rețeaua proprie, astfel că vitezele în roaming au de suferit. Vitezele nu sunt dependent neapărat de țara de origine, dar și de țara de destinație și de abonamentul tău.
Când vine vorba de acces la internet în roaming, în România ai acces la o viteză medie de 36,64 Mbps. În roaming, viteza scade la 30,74 Mbps. Asta înseamnă o diferență de 16%. Nu e la fel de rău ca pentru cehi, care au acasă viteze de aproape 45 Mbps și în roaming se conectează la internet cu o viteză medie de 13,43%. Diferența se duce la 70%.
Vestea mai bună e pentru britanici, de exemplu, care au acasă o viteză medie de 30,84 Mbps și în afară au acces cu o medie de 38,76 Mbps. Câștigă download mai rapid cu 25%. E mai bine în roaming și pentru cetățeni din țări ca Italia, Portugalia, Estonia sau Slovenia. Unele dintre țările astea au internet lent în țară, de unde și diferențele, iar cel mai bine se vede asta în cazul celor din Marea Britanie.
Firesc, mulți apelează la conexiuni Wi-Fi când sunt în afară. Fac asta și ca să nu plătească suplimentar pentru internet mobil, dar și pentru că vitezele sunt mai mari. În România, de exemplu, sunt circa 62,4% de utilizatori conectați la Wi-Fi și 48,7% din vizitatori.
Rezultatele sunt furnizate de Ookla și analiza e un pic mai amplu prezentată pe site-ul Speedtest.