Patru motive pentru care Titan, luna lui Saturn, e mai locuibilă decât Marte
Colonizarea planetei Marte e un obiectiv măreț, dar extrem de puțin realist, pentru că Planeta Roșie este extrem de inospitalieră pentru oameni. În schimb, Titan, luna lui Saturn, ar putea să fie mai potrivită pentru om, chiar dacă nimeni nu vrea încă să ajungă acolo.
Marte a avut o forță de seducție aparte pentru anumiți oameni, poate și pentru că e mai aproape de Pământ, dar e extrem de diferită de Terra. Dacă omul va ajunge vreodată pe Marte, va fi, într-adevăr, o realizare istorică, la fel cum a fost când primul om a pășit pe Lună. Dar, dorința unuia ca Elon Musk de a locui pe Marte va fi doar un vis sau un subiect de filme SF.
Cea mai mare problemă care face din Planeta Roșie un loc deloc prietenos pentru om, o reprezintă radiațiile cosmice. Marte n-are niciun fel de scut natural împotriva lor, pentru că atmosfera are o densitate extrem de mică, iar magnetosfera lipsește cu desăvârșire.
Aici, n-ai putea să supraviețuiești pe termen lung decât în subteran sau în adăposturi speciale, prevăzute cu scuturi antiradiații. N-ai putea să folosești costumele de astronauți toată viața și, mai devreme sau mai târziu, s-ar produce din neatenție un accident care o să te coste scump.
Titan, singura lună din sistemul solar cu apă lichidă la suprafață
Titan este cea mai mare lună a planetei Saturn, are propria atmosferă, chiar dacă e una nu foarte densă și e singura lună din sistemul nostru solar care are la suprafață substanțe lichide, printre care și apă.
Titan este a doua cea mai mare lună din sistemul solar, mai mare decât satelitul nostru natural și chiar decât planeta Mercur, dar mult mai ospitalieră. În plus, prezintă un câmp gravitațional foarte redus. De exemplu, dacă aici pe Pământ cântărești 70 de kilograme, pe Titan ai avea doar zece kilograme. Perfect, nu? Nici n-ar mai fi nevoie să slăbești dacă ai fi obez.
Pe Titan nu ai furtuni de nisip
Într-adevăr, nu s-au observat până acum furtuni de nisip pe luna lui Saturn, dar nici nu prea poți să înoți în lacurile sale. Iată și de ce.
Dacă te arunci de la înălțime în metanul lichid, n-ai să stropești pe nimeni în jur pentru că ai fi prea ușor. Dar, problemele apar chiar în momentul în care te arunci în lacurile de metan de pe Titan, pentru că te vei duce extrem de rapid la fund, indiferent cât de greu te consideri sau cât de flotabil ai încerca să fii.
Densitatea metanului lichid este mult mai mică decât cea a corpului tău și, prin urmare, ești ca un bolovan de plumb odată intrat în acel lac. Îți trebuie o forță incredibilă ca să poți înota și să ajungi la suprafață.
Pe Pământ, situația e diferită: corpul tău nu este la fel de dens ca apa în care înoți. Atunci când stai pe spate într-o piscină, cântărești mai puțin decât cantitatea de apă dezlocuită, iar forța apei care te împinge, te ajută să stai la suprafață.
Dar, tot e un avantaj față de Planeta Roșie, unde încă n-a fost găsit nici măcar urmă de metan lichid.
Titan are la suprafață mai multă apă înghețată decât Marte
Spre deosebire de Marte, Titan are aproape întreaga suprafață terestră acoperită cu gheață (apă), care i-ar ajuta pe oameni să producă oxigen, chiar dacă atmosfera lunii lui Saturn e formată din 2% metan și restul din nitrogen. Pe Marte, nici măcar atât nu ai.
Suprafața lui Titan e atât de înghețată din cauza distanței față de Soare și a faptului că primește doar 1% din lumina pe care o avem pe Pământ. Acest factor determină o temperatură la suprafață de -178 grade Celsius. Mult mai rece decât pe Marte, dar măcar pe Titan ai mai multă gheață.
Titan, paradisul lacurilor de metan
Metanul este și el util la multe lucruri aici, pe Pământ, iar pe Titan ai din belșug. Cel mai mare lac cunoscut este Lacul Kraken Mare, cu o suprafață de 400.000 de kilometri pătrați (mai mare decât Marea Caspică și decât Japonia). Și mai găsești alte 50 de lacuri similare. În plus, pe lacurile de pe Titan nu se formează niciodată valuri din cauza gravitației foarte scăzute.