Experiment fără precedent: cum a fost posibilă un fel de călătorie în timp
Timpul curge într-o singură direcție – în față. Oamenii de știință au reușit însă în premieră să dea timpul înapoi, la scară foarte mică.
Oamenii de știință din Rusia și Statele Unite ale Americii au căutat să înșele puțin o lege fundamentală a fizicii. Este vorba despre a doua lege a termodinamicii, care spune că un obiect fierbinte se răcește în timp, pe măsură ce energia se transformă și se extinde către alte zone ale obiectului. Acest principiu explică cele mai simple lucruri, cum ar fi răcirea cafelei dacă o lași prea mult pe masă. De asemenea, este și explicația cea mai rudimentară pentru care ne amintim ce am mâncat ieri, dar nu cum va fi Crăciunul următor.
„Acea lege este legată îndeaproape de noțiunea săgeții timpului care poziționează o singură direcție a timpului, din trecut către viitor”, a explicat fizicianul Gordey Lesovik, de la Moscow Institute of Physics and Technology.
Orice altă lege a fizicii ar putea fi inversată și să aibă în continuare sens. De exemplu, dacă ai vedea îndeaproape un joc de biliard, o singură lovitură între două bile nu va arăta ciudat dacă ai vedea-o în reverse. Dar, pe măsură ce ne concentrăm asupra realității – în acest caz, asupra electronilor solitari – apar lacune de logică. Electronii aceștia nu sunt precum niște bile de biliard. Ei sunt definiți de ecuația lui Schrödinger. Această ecuație reprezintă posibilitățile caracteristicilor unui electron drept o undă de probabilitate. Ea poate fi folosită și pentru a prezice pozițiile particulelor cuantice.
Oamenii de știință au folosit un calculator cuantic, care a servit drept bila de biliard despre care vorbeam mai devreme. Stările particulelor au fost aranjate într-o stare mai simplă, corespunzătoare unei mâini care ține o bilă de biliard. Odată ce computerul cuantic a fost pus în acțiune, stările particulelor s-au extins într-o serie de posibilități. Prin modificarea anumitor setări din configurația computerului, aceste posibilități au fost limitate, astfel încât ecuația lui Schrödinger să fie însuflețită în mod deliberat. Astfel, cercetătorii au repornit configurația computerului – echivalentul la a urmări bilele de biliard împrăștiate cum se aranjează singure înapoi în formă de triunghi, lucru care s-a și întâmplat în 85% din cazuri.
Încălcarea legilor fizicii la nivel cuantic – ca în acest studiu – ar putea să îi ajute pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine felul în care funcționează Universul.