THOR pune dronele ”pe butuci”: cum funcționează robotul SF al americanilor

Accesibilitatea dronelor reprezintă o problemă majoră pentru autorități, mai ales că pot fi folosite într-o manieră criminală. Din acest motiv, americanii au creat THOR.

Din ce în ce mai multe războaie se poartă cu drone. În contextul în care acestea pot fi achiziționate cu ușurință și se pot grupa în ”stoluri”, tinde ca distrugerea lor să nu fie atât de facilă pe cât ai crede. Din acest motiv, americanii lucrează de mult timp la un robot care să le oprească de la distanță.

Creația dezvăluită de curând de Forțele Aeriene ale SUA este intitulată THOR. Deși numele face referire la zeul nordic, de fapt este o abreviere de la Tactical High Power Microwave Operation Responder. Sistemul surprinzător de portabil se ascunde cu ușurință într-un container și poate deveni funcțional în doar câteva ore de la aterizarea într-o bază aeriană.

THOR este capabil să aducă la pământ un număr foarte mare de drone aflate la o distanță mai mare decât cea pe care ar putea-o parcuge gloanțe sau plase. Sistemul a fost realizat de cercetătorii de la Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene din cadrul bazei din New Mexico. Pentru a-și atinge scopul, utilizează microunde de putere înaltă care sunt transmise în valuri scurte. Astfel, sunt dezactivate circuitele electronice de la interiorul dronelor, începând cu sistemul de comandă de la distanță.

Noul sistem a fost realizat în doar 18 luni cu o finanțare în valoare de 15 milioane de dolari. Pentru a-i spori portabilitatea, Tactical High Power Microwave Operational Responder sau THOR se poate alimenta de la un generator.

Primele teste cu THOR au început în prima parte a acestui an, împotriva unor drone la distanță mică. Înainte de ajunge pe câmpul de luptă, sistemul trebuie certificat de Ministerul de Apărare al SUA. În teorie, există și o construcție similară care funcționează pe distanțe mai lungi, dar aceea va intra în funcțiune în 2020.

Alexandru Puiu
08:52 24.06.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video