Taxele din România au îmbogățit bogații și te-au făcut mai sărac: explicația experților
În teorie, taxele din România au scăzut în ultimul an pe mai multe fronturi. Din păcate, oamenii obișnuiți nu au avut deloc de câștigat din acest măsuri. Scăderea TVA-ului și reducerea impozitivului au ajutat mai ales persoanele cu venituri generoase.
Multe dintre măsurile populiste implementate de guvernul Dâncilă în ultimul an au sunat bine în teorie, dar realitatea a fost cu totul alta. Din păcate, au facilitatea îmbogățirea bogaților, în timp ce săracii au devenit mai săraci, iar visul unei pături solide de mijloc este mai îndepărtat ca niciodată pentru români. Un studiu al Băncii Mondiale arată că măsurile adoptate de Guvern au dus la adâncirea inegalității între clasele sociale.
Până și creșterea salariului minim pe economie și scăderea anumitor taxe au venit tot în detrimentul angajaților cu venituri mici.
Un studiu al Bancii Mondiale arată că scăderea TVA la 19% și a impozitului pe venit de la 16 la 10% i-a facut pe cei bogați și mai bogați, pentru ca ei sunt cei care câștigă și consumă mai mult și a dus la adâncirea diferenței între săraci și bogați. Asta în condițiile în care, conform Eurostat, România este oricum a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană.
”Cei care au venituri mici, dacă stăm și corelăm cu alte politici ale guvernului prin care au mărit salariile, să zicem, în mediul bugetar, a încurajat consumul, dar care ulterior a dus la inflație, la creșterea prețurilor, practic populația care câștigă cel mai puțin, pensionarii, ei au fost cei mai expuși.”, a explicat sociologul Dan Jurcan.
Economistul Iancu Guda a sintetizat și el situația neplăcută în care se flă majoritatea românilor. ”Scăderea taxelor la fel pentru tot poporul nu va ajuta la creșterea păturii de mijloc și reducerea sărăciei ci, dimpotrivă, la accelerarea disparităților între segmentele populației.”, spune Guda. Nici măcar creșterea ajutoarelor sociale nu a avut un impact benefic pentru societate. ”Se acordă subvenții pentru ajutoare sociale și asta nu face decât să descurajeze munca. România este pe ultimul loc din Europa din perspectiva populației active din oamenii care pot munci. La 100 de români care sunt capabili de muncă, doar 65 au carte de muncă.”, a continuat economistul.