Când îți dă statul banii înapoi pe taxa de mediu

Când îți dă statul banii înapoi pe taxa de mediu

Ministrul Finanțelor a precizat până când vor putea șoferii să-și recupereze banii pe taxa de mediu pe care au dat-o la prima înmatriculare. Veștile sunt bune, pentru că ar trebui să-i primești mai curând decât ai fi crezut.

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat duminică, 5 mai, în municipiul Lupeni, că toți șoferii în cauză își vor putea recupera banii până la sfârșitul lunii mai…a acestui an. Sună incredibil? Este, într-adevăr, dar să nu uiți că este doar o declarație, deci deocamdată sunt doar vorbe, fără vreo garanție că o să se și întâmple.

Banii pe taxa de mediu vor fi restituiți… până la urmă

Până atunci ANAF trebuie să ia toate deciziile de impunere pentru acest proces de restituire a unei sume de bani consistente.

Ştiţi că eu am anunţat foarte clar că voiam să nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisă. O să verific luni la ANAF. Obligaţia este ca noi să restituim, în cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocaţi, nu va fi o problemă, a declarat ministrul Finanțelor.

Evident, probabil că acum te întrebi dacă ANAF chiar are banii necesari pentru a-i restitui tuturor celor care au mai rămas „păgubiți”. Iată și răspunsul lui Teodorovici:

Cei de la ANAF să-şi facă treaba, zi de zi. E treaba noastră, ca minister, să alocăm banii, atât pentru Fondul de Mediu, cât şi pentru ANAF, pentru că ştiţi că au fost două abordări, dar obligaţia este ca ei să emită decizia de impunere, până la ultima pe care o mai au încă în casă, neemisă. Iar partea de bani o asigură Ministerul de Finanţe şi ei (ANAF, n.red.) să facă plata, în mod obligatoriu, până la finalul lunii mai. […] E vorba doar de simplificări pe care ANAF-ul trebuie să le facă, să le gândească, zi de zi. Adică ei trebuie să se coboare, nu neapărat fizic, dar să coboare cu inima în rândul oamenilor, atât în zona persoanelor fizice, cât şi în zona persoanelor juridice.

Va mai fi vreo taxă de mediu?

A fost mai mult o declarație ca fapt divers din partea ministrului, prezent pe 5 mai în Valea Jiului alături de premierul Viorica Dăncilă.

Ei au discutat cu autoritățile locale și cu parlamentarii PSD ai județului Hunedoara despre situația Complexului Energetic Hunedoara și despre alte investiții în zonă.

La sfârșitul anului trecut, ministrul Mediului a declarat că instituția pe care o conduce, împreună cu alte instituții aferente lucrau la găsirea unei formule pentru introducerea unei noi taxe. Am ajuns în a cincea lună a anului 2019, iar acea formulă n-a fost găsită pentru că, indiferent pe câte fețe ar întoarce-o, s-ar transforma iar într-o taxă de mediu, ceea ce ar însemna să contravină Constituției.