07 oct. 2019 | 15:51

De ce ar trebui să folosești o „plasă” cu internet wireless acasă sau la birou

ACTUALITATE
De ce ar trebui să folosești o „plasă” cu internet wireless acasă sau la birou

Conceptul de mesh router nu-i nou, dar mereu poate fi îmbunătățită această idee. Recent am avut ocazia să văd cum cu două produse Synology îți poți face o rețea wireless care să te scape de nervii că semnalul n-ajunge peste tot.

Dacă te bazezi pe internet pentru muncă, entertainment sau gaming, nu cred că poți ajunge în punctul în care să zici că te bucuri de cea mai bună conexiune. Orice conexiune e dependentă de echipament, iar abia când ai unele dintre cele mai bune echipamente poți să spui că exploatezi la maximum internet de tip gigabit.

Totodată, suntem într-o perioadă în care e relevant ce viteză ai la internet prin cablu, dar mai mult îți pasă de cum se descurcă wireless. Și orice e wireless vine cu altă nevoie: acoperire. Cu toate acestea în minte am pornit să testez un pachet interesant de echipamente Synology: routerul wireles RT2600ac dual-band și două „prelungitoare” de internet MR2200ac. Toate acestea pot fi conectate între ele, cum e și indicat, ca să ai o acoperire cât mai bună. Sigur, nu în dauna vitezei.

De ce trebuie să știi de conceptul mesh

Synology router mesh (8)

Synology router mesh (9)

Fără îndoială beneficiezi în prezent de-o ofertă bogată în echipamente de rețelistică wireless, de la routere de 50 de lei bucata până la echipamente care pot costa și până la 2.000 de lei. Dar oricât de puternic ar fi un router wireless, de unul singur nu poate acoperi suprafețe mari sau apartamente unde ai un număr considerabil de pereți între el și locul în care vrei internet.

Pentru astfel de scenarii a apărut conceptul mesh. Așa cum îi zice numele, e o „plasă” cu internet wireless, unde ai unul sau mai multe puncte care dau mai departe semnalul. Și toate controlate dintr-un hub, în acest caz un router. RT2600ac devine astfel un punct zero, iar MR2200ac, pe care îl poți cumpăra în câte unități vrei, devine un „prelungitor” al semnalului.

Câteva scenarii în care îi vezi avantajele: o casă cu etaj, iar routerul e jos, un apartament cu mai mult de două camere sau cu pereți groși, un birou.

Synology router mesh (5)

Ca specificații, Synology RT2600ac este un router dual-band cu antene 4×4 MIMO și frecvențe de lucru 2,4 GHz și 5 GHz, cu patru mufe clasice RJ-45 și una RJ-45 pentru cablul tău de internet, are un port USB 3.0 și un USB 2.0, dar și un cititor de carduri SD. Pe 5 GHz, dacă ai o conexiune de top, poți atinge până la 1,7 Gbps. Pe 2,4 Ghz poți ajunge până al 800 Mbps. Altfel, ai toate protocoalele de criptare a rețelei și probabil una dintre cele mai intuitive interfețe ca să-l configurezi.

De partea cealaltă, Synology MR2200ac e dual-band cu antene 2×2 MIMO, are două mufe RJ-45 și un port USB 3.0. Vitezele pe care le poți atinge pe 5 GHz sunt de până la 800 Mbps, respectiv 400 Mbps pe 2,4 GHz. Criptarea e, de asemenea, disponibilă.

Echipamentele Synology pot fi folosite atât pentru internetul „clasic”, cât și pentru o casă inteligentă

Suntem de câțiva ani în plin avânt al caselor inteligente, unde ai televizoare, electrocasnice, becuri și chiar uși smart. Toate acestea trebuie să aibă o rețea bună pe care să fie. Aici intervine prima utilitate a unui sistem dual-band: poți conecta o parte din echipamente pe frecvența cu viteze mai scăzute, iar celelalte pe frecvența cu cea mai rapidă conexiune. Asta pentru că o mașină de spălat, de exemplu, sau un sistem video de supraveghere nu au nevoie atât de mult de viteză, cât de stabilitate și conexiune.

În acest caz, Synology RT2600ac este un router care în sine oferă o rază mare de acoperire, atinge viteze mari pe wireless și beneficiază de-o mulțime de funcționalități de care poți avea nevoie la un moment. De exemplu, dacă îi conectezi un mediu de stocare, cum ar fi un SSD, îl poți transforma în NAS. Sigur, unul limitat, dar funcțional și eficient.

Mai trebuie să știi că Synology RT2600ac poate fi folosit cu doi furnizori de internet. Scenariul acesta e excelent pentru birou, când nu vrei să rămâi fără internet sau ai nevoie de serviciile unui anumit furnizor sau de vitezele altuia. În fine, ideea e că poți avea conexiuni duale, iar routerul optimizează automat, astfel încât să nu pice internetul și să preia din sarcini pe cealaltă conexiune.

La nivel de software, aici cred că se poate face cel mai bine diferența între echipamente de rețelistică. De exemplu, pe acest router ai Quality of Service (QoS), care-ți permite să setezi limite de viteză – să zicem că pentru gaming vrei maximum, dar pentru browsing mai puțin – și să controlezi îndeaproape cât trafic ai înregistrat. Iar când vine vorba de configurare, o poți face atât pe web, cât și pe telefon printr-o aplicație dedicată.

Interfața de control e cât se poate de modernă, cu informații de care ai vrea sau n-ai vrea să te preocupi. Ideea e că, pentru cine vrea, poate aprofunda și aceste lucruri. Cine nu vrea oricum poate folosi echipamentul fără probleme. În aplicația de control poți vedea, de exemplu, ce se întâmplă pe rețea în timp real sau poți folosi Smart Connect, astfel încât dispozitivele tale să fie mereu pe cea mai bună conexiune. Desigur, nu lipsește controlul parental și posibilitatea de-a crea profiluri pe care poți adăuga dispozitivele folosite de anumite persoane.

Synology router mesh (10)

Pentru că acum e vorba de un mesh, probabil te aștepți ca o parte dintre caracteristicile routerului să se regăsească și în echipamentele MR2200ac. Da, era cumva evident. Astfel, ai Smart Connect să aleagă cea mai bună conexiune, configurare extrem de simplă prin alegerea acelor componente din mesh pe care vrei să le adaugi, dar și monitorizarea în timp real și chiar posibilitatea de-a identifica unde se aglomerează rețeaua.

Poți crea chiar și-o interfață prin care cei care vor să-ți folosească rețeaua wireless se pot conecta. Aproape ca la hotel sau la cafenea. Controlul parental e disponibil, ceea ce ar trebui să le ofere părinților un confort mai mare, și poți seta diverse filtre sau ore în care să fie permisă folosirea.

În ceea ce privește acoperirea, un Synology MR2200ac acoperă până la 185 metri pătrați. Sigur, e dependent de pereți, de poziție, de o mulțime de alți factori. Așa că l-am testat într-un apartament de două camere, unde routerul e într-o parte, iar în partea opusă e dormitorul și vreau să am internet mereu. Așa că am creat rețeaua asta și m-am simțit ca și când aș fi în aceeași cameră cu routerul. Evident, toată suprafața dintre cele două camere se bucură de-o intensitate similară a semnalului.

Synology router mesh (4)

Când vine vorba de casă, eventual cu etaj, cea mai indicată alegere e completarea rețelei cu încă un Synology MR2200ac. Iar scenariul acesta l-am testat la birou. Routerul a stat aproape de intrare, unde e tras cablul, iar echipamentul mesh a fost în cea mai îndepărtată cameră, la vreo patru pereți și cinci uși distanță. N-am calculat în metri pătrați, dar cam de două ori mai mult decât la mine acasă.

Fiecare Synology MR2200ac acoperă circa 185 mp. Dacă cuplezi cu un router Synology RT2600ac ajung la peste 460 mp. Dar nu e totul despre suprafață, că, după cum ziceam mai sus, depinde și de pereți. Ideea, pe scurt, e asta: face față.

Concluzia e o întrebare: tu ce tip de internet vrei?

Synology router mesh (1)

Te poți uita la aceste echipamente și să spui că nu sunt de tine, că n-ai nevoie. Și e în regulă, costul nu-i deloc unul redus și nu toată lumea are aceleași nevoi. Eu sunt unul dintre oamenii care vor cam ce-i mai bun din tehnologie, atât timp cât mi-o pot permite și s-o pot justifica drept investiție. Și investiția arată cam așa: câți nervi și minute sau ore salvez că nu mă mai deranjează conexiunea la internet? Dacă răspunsul e unul considerabil, atunci acest mix într-un mesh merită.

Atât RT2600ac, cât și MR2200ac de la Synology își fac treaba foarte bine separat. Cuplate obții ceva mai mult. Sunt ambele soluții excelente pentru internet wireless în spații și medii în care ai nevoie de-o rețea wireless bună. Dincolo de ceea ce pot ele livra ca hardware, au și o infrastructură software foarte bună. De fapt, bună și intuitivă, ceea ce face de multe ori diferența. Cum ziceam și mai sus, poți să nu ai nevoie de toate funcționalitățile, dar dacă începi să le folosești îți dai seama că nu-s degeaba.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele