25 sept. 2019 | 09:41

Un dozator de sucuri eco îți face pahare din coajă de portocală: cum funcționează

ACTUALITATE
Un dozator de sucuri eco îți face pahare din coajă de portocală: cum funcționează

O companie mai puțin cunoscută a făcut o investiție semnificativă în cea mai ecologică stație de sucuri. Aceasta îți servește sucul prospăt stors în pahare făcute din cojile de portocale uscate.

Gadgetul din imaginile alăturate este proiectul firmei de design Carlo Ratti Associati și, cu un pic de noroc, s-ar putea să îl găsești în multe dintre mall-urile pe care le frecventezi. Momentan însă, este în stadiu de prototip funcțional și a făcut deja o impresie foarte bună.

La prima vedere, este încă un storcător de sucuri de portocale autonom. Te apropii de el, apeși pe un buton și îți stoarce pe loc câteva portocale pentru un pahar de suc. Partea revoluționară constă însă în paharul efectiv.

Intitulat Feel the Peel (Simte coaja), acest aparat usucă cojile de la portocale pe care le stoarce, le macină și le transformă în filament pentru o imprimantă 3D. Respectiva imprimantă este responsabilă de realizarea efectivă a paharelor pe care le utilizează clienții. Acestea din urmă sunt de unică folosință, dar măcar au o amprentă semnificativ mai mică asupra mediului înconjurător.

Pentru materializarea proiectului, cei de la Carlo Ratti Associati au încheiat o colaborare cu furnizorul global de energie Eni. Rezultatul este o construcție de 3 metri înălțime acoperită cu o piramidă masivă formată din portocale. În total, acolo sunt găzduie în permanență aproximativ 1500 de fructe. Baza mașinii găzduiește imprimanta 3D responsabilă de pahare, în timp ce în jurul bazei sunt depozitate cojile care rămân de la portocale.

Imediat după ce ai plasat comanda, începe munca. Cad portocalele din spirală, sunt tăiate în două de aparat și stoarse în fața ochilor tăi. Ulterior, cojile rămase cad printr-un tub și sunt colectate. După ce se usucă și sunt pulverizate, rezultatul este amestecat cu acid polilactic (PLA), un poliester termoplastic de origine naturală. Rezultă un bioplastic care este topit în filament pentru imprimanta 3D. În final, ai în mână un pahar reciclabil făcut din resturile sucului din interiorul paharului.

Debutul aparatului s-a produs de curând în Rimini, Italia, dar îl găsești între 8 și 9 octombrie 2019 la Milano, în cadrul Singularity University Summit

feel the peel dozator sucuri

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele