Startup-ul din România care-ți garantează un job în IT, indiferent de nivelul tău
Să te reprofilezi și să înveți programare nu este ușor. Dar acest startup vine cu o metodă nouă de studiu și-ți garantează un job într-o companie IT.
Startup-ul numit Codecool a pornit în Ungaria, apoi s-a extins în Polonia. Acum va ajunge și în România și promite să transforme orice doritor într-un programator cu un job. Ei spun că indiferent dacă ai 25 de ani sau 45 de ani te pot învăța programare și îți asigură o slujbă în domeniul IT după ce parcurgi programul.
Codecool a pornit în încercarea de a „soluționa golul existent la nivel de competențe digitale”. Povestea startup-ului a început cu povestea unei alte companii, Grupul IND, care a fost înființată de studenți într-un oraș mic din Ungaria pentru ca apoi să devină o companie națională cu peste 200 de angajați.
După 17 ani, aceasta a fost vândută către Misys, o uriașă platformă de finanțare globală pentru sisteme software. Mai departe, compania s-a lovit de probleme în a găsi absolvenți talentați. Așa a apărut Codecool.
Balázs Vinnai, Gábor Simon și József Boda au început să se gândească la cum să dezvolte un sistem educațional care să fie conectat la realitatea unei societăți în curs de digitalizare.
Facultățile scot prea puțini absolvenți pentru a acoperi cerea de oameni din piață, atât în România, cât și la nivel global. În plus, faptul că ai absolvit o facultate nu garantează și că ești pregătit să lucrezi într-o companie IT.
„Facultățile nu te învață cunoștințele pretinse de către companii de la noii angajați, iar ceea ce înveți în facultate rareori este folositor în mediul de lucru al companiilor. Pe de altă parte, unii developeri fără nicio diplomă de studiu, sunt adevărate rockstar-uri pe scena IT”, explică Tamas Tompa, Head of Education la Codecool.
Cu ce este diferit Codecool de alte programe de învățare
Tamas Tompa este de părere că factorul diferențiator este atenția acordată soft skill-urilor. „Credem că abilitățile de tip soft, precum și cele tehnice sunt importante în egală măsură. Cursanții noștri învață nu doar anumite limbaje de programare, ci și cum să învețe, să comunice, să lucreze în echipă, să își prezinte proiectele la care muncesc.”
Codecool are o metodă de studiu numită Mastery Based Leraning și „presupune o strategie de învățare pe grupe de cursanți, dar care se bazează pe studiu individual și pe premisa că aceștia vor avea un nivel mai mare de înțelegere a lucrurilor pe care le învață dacă dispun de suficient timp”.
Candidații sunt evaluați, se analizează abilitățile și cunoștiințele pe care le dețin și se face o departajare a lor în funcție de nivelul la care sunt situați, „iar aceștia lucrează în module diferite. La Codecool avem patru module principale de învățare, iar studenții avansează în propriul ritm și finalizează studiul atunci când acumulează toate cunoștințele”.
Metoda de studiu Mastery Based Learning le permite astfel să accepte inclusiv studenți care au deja câteva cunoștințe de programare. Durata cursului este de 12 luni.
Cursurile sunt diferite față de cele clasice și sunt bazate pe conceptul de clasă-răsturnată. „Asta înseamnă că studenții pot sta acasă – o săptămână – pot învăța și pune în practică exerciții online individualizate (noi numim acest proces «săptămână de auto-instruire»). Apoi, în următoarea săptămână, cursanții vin la Codecool și lucrează la proiecte pe echipe mici (numim acest proces „săptămâna de lucru în echipă”). Facem prin rotație aceste perechi de săptămâni de-a lungul celor 12 luni de curs”.
Cei de la Codecool le recomandă doritorilor să nu lucreze în timp ce fac cursurile deoarece „poate fi epuizant”.
Dacă ai cunoștințe mai avansate de programare sau dacă vrei să parcurgi programul mai repede o poți face, dar timpul minim pentru cele patru module este de opt-nouă luni. „Aceste săptămâni sunt esențiale pentru a câștiga experiență în realizarea proiectelor și pentru dezvoltarea abilităților necesare precum colaborare, prezentare etc”, explică Tompa.
Un alt lucru care este atrăgător pentru potențialii cursanți este faptul că aceștia primesc garanția că se vor angaja la finalul programului. „Suntem foarte mândri de rata noastră de angajare: 98%. Până în ianuarie 2019 am plasat aproape 300 de absolvenți într-un loc de muncă.”
Cine se poate reprofila astfel
Majoritatea celor care urmează cursurile Codecool au între 20 și 30 de ani, dar se află și studenți de peste 35 de ani, dar și câțiva cu vârste mai mari de 50 de ani. „Unii dintre ei sunt nerăbdători să își înceapă viața lucrând într-o companie care se află în continuă dezvoltare, alții părăsesc o carieră pe care o consideră un capăt de drum într-un alt domeniu”, spune Tamas Tompa.
Un cursant este Ferenc Dobi din Budapesta. Acesta a studiat film, însă piața muncii nu i-a oferit prea multe oportunități. A trebuit să se reorienteze. „Programarea a fost un domeniu care m-a interesat întotdeauna pentru că îmi place să tastez și este totodată ceva ce, în mintea mea, este foarte apropiat de scenaristică. Vedeți, și scenariile au o sintaxă/structură specială pe care trebuie să o înveți, colaborezi cu un editor inteligent pentru a le scrie și a le programa și nu ai produsul final decât în momentul în care este interpretat de altcineva.”
El este de părere că metoda de studiu Codecool este mai la îndemână decât sistemul clasic de învățământ. „Majoritatea lucrurilor învățate aici provin din practica permanentă sau din sesiunile în care i-am instruit pe colegii de la curs (când ești obligat să explici celorlalți un concept, atunci înțelegi și tu cu adevărat). Această concentrare pe lucrul în echipă înseamnă că automat câștigi o mulțime de abilități de comunicare care devin din ce în ce mai valoroase în acest domeniu.”
Studenții nu sunt învățați de profesori, ci de mentori. „Nu ne spunem profesori, deoarece acesta este un termen înșelător. Angajații noștri sunt mentori cu normă întreagă, care dispun de o experiență solidă în domeniul programării, dar și cel business”, spune Tamas Tompa și menționează că aici nu este un model de predare tradițional, ci cursanții sunt tratați ca și colegi.
Cum e susținută financiar această învățare
Cum lucrurile bune nu pot fi gratis, acest program presupune o taxă de școlarizare, însă există posibilitatea de plată amânată. Cursanții vor plăti taxa de școlarizare abia după absolvirea cursului și după ce își vor găsi un loc de muncă prin intermediul nostru. Au la dispoziție 18 luni să returneze taxa de școlarizare din salariile pe care le vor câștiga ca developeri software. Dacă cei de la Codecool nu reușesc să asigure un job pentru cursanți, ei nu trebuie să mai plătească această taxă.
Codecool, pe lângă taxa de școlarizare, mai are două surse de venit: una este comsionul perceput de la companiile partenere pentru angajarea unui cursant Codecool, iar a doua este furnizarea de angajați companiilor IT.
Cursanții sunt angajați de către Codecool timp de șase luni, dar și extern în cadrul companiilor noastre partenere. Companiile nu trebuie să plătească niciun cost pentru procesul de recrutare sau pentru procesul de employer branding.
Când vei putea învăța programare în București
Programul se va lansa în România în septembrie 2019 și procesul de aplicare este disponibil aici. Fondatorii academiei speră să aibă un număr de 50-60 de studenți în 2019, iar peste un an să ajungă la aproape 200 de cursanți.
Tamas Tompa spune că a ales Bucureștiul pentru extinderea Codecool datorită cererii mari de angajați în domeniul IT.
„Jucători uriași prezenți pe piață, cum ar fi Amazon, IBM, Oracle și multe alte companii care au planuri de extindere, vor pune la dispoziție sute de noi poziții pentru developeri. Ei au nevoie de oameni buni. Putem observa că există o cerere imensă pentru personal talentat în domeniul tehnologiei care să dispună de abilități bune de comunicare”, a conchis acesta.