12 iul. 2019 | 07:50

Spionaj ca în filme: cum fura un inginer american secrete tehnologice pentru chinezi

ACTUALITATE
Spionaj ca în filme: cum fura un inginer american secrete tehnologice pentru chinezi

În contextul în care relațiile comerciale dintre China și Statele Unite ale Americii sunt mai tensionate ca niciodată, furtul de secrete comerciale nu este văzut cu ochi buni.

Un inginer software american riscă o pedeapsă foarte dură din partea Statele Unite ale Americii. Conform acuzelor care i se aduc, a furat secrete comerciale de la o companie de locomotive din Illinos, SUA. A lucrat acolo pentru câțiva ani, înainte să plece în China.

Departamentul de Justiție a făcut public rechizitoriul dosarului în care este implicat Xudong Yao, cunoscut și sub numele de William Yao, acesta fiind acuzat de furt de secrete comerciale. Procurorii susțin că Yao a descărcat peste 3.000 de fișiere care conțineau secrete comerciale și coduri sursă deținute de o companie din Chicago. În paralel, Yao negocia cu o companie din China pentru a obține un loc de muncă.

În februarie 2015, Yao a fost concediat de către angajatorul său din SUA și, imediat după, a plecat în China. Deplasarea a fost pentru câteva luni, dar conform dovezilor, a luat fișiere furate de la vechiul loc de muncă. Printre altele, au fost incluse nouă copii ale codului sursă pentru sistemul de control al trenurilor utilizat de compania din Chicago, împreună cu toate specificațiile tehnice ale acestuia.

Yao nu se află la această oră în custodia americanilor, ci locuiește în China și este greu de apreciat dacă va fi predat autorităților de la Washington, în contextul în care, oricum, acuzațiile aduse sunt din 2017.

Chiar și așa, mediatizarea cazului pentru Xudong Yao nu putea veni într-un moment mai tensionat al relațiilor dintre cele două țări. De curând, cei de la FBI și de la Departamentul de Justiție al Statelor Unite au tranformat într-o prioritate furtul secretelor comerciale și de stat din partea Chinei. Cazul detaliat mai sus este doar unul din mai multe construite pe aceleași considerente împotriva unor angajați sau foști angajați din SUA.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele