12 apr. 2019 | 12:49

Cât de mult s-a schimbat acest astronaut NASA după un an petrecut în spațiu

ACTUALITATE
Cât de mult s-a schimbat acest astronaut NASA după un an petrecut în spațiu

Rasa umană a ajuns în spațiu pentru prima oară în 1961. De atunci, ne tot întrebăm cum afectează spațiul cosmic corpul omenesc.

Probabil cel mai complex studiu menit să ajute la o mai bună înțelegere a efectelor pe care spațiul le are asupra oamenilor, este The NASA Twins Study.

Astronautul Scott Kellly a locuit la Stația Spațială Internațională pentru aproape un an, din 27 martie 2015 până pe 1 martie 2016. În același timp, fratele său geamăn, Mark, astronaut și el, a rămas pe Pământ. Totul pentru a putea observa modificările pe care mediul de viață le aduce asupra organismului.

Atmosfera spațială are o serie de efecte asupra corpului uman. În spațiu, fluidele nu se circulă în mod normal la nivelul corpului. Acestea ajung la nivelul capului, partea stângă a inimii crește și, în cazul în care nu fac exerciții în mod regulat, astronauții pierd masă musculară și osoasă. Astronauții se plâng și de congestie și presiune la nivelul urechilor. De asemenea, 40% dintre cei care au locuiesc la Stația Spațială Internațională ajung să sufere de defecte ale ochilor.

Cum s-a desfășurat studiul NASA

Ideea din spatele studiului este una simplă: cei doi frați sunt gemeni identici, deci compararea schimbărilor prin care fiecare trece, unul în spațiu și altul pe Pământ, oferă noi perspective asupra impactului pe care o călătorie de lungă durată în spațiu îl are asupra sănătății umane.

Întregul experiment a urmărit să răspundă la întrebarea: Sunt oamenii făcuți să meargă în spațiu?

Din păcate, studiul nu oferă răspunsuri exacte. Ce putem extrage din descoperirile oamenilor de știință e că, pe baza a ceea ce știm acum, expunerea de lungă durată la viața în spațiu este periculoasă.

Studiul s-a desfășurat simplu, în teorie. Experimentul a presupus colectarea de mostre de fluide și piele de la ambii frați pentru a monitoriza schimbările prin care corpurilor lor trec.

Americanii au planuri să trimită astronauți pe Lună și pe Marte în viitorul relativ apropiat, deci niște răspunsuri mai clare ar ajuta astronauții să știe la ce să se aștepte.

Cum sunt afectați oamenii care călătoresc în spațiu

Cercetătorii au fost uimiți de cantitatea mare de schimbări produsă la nivelul corpului lui Scott, geamănul din spațiu. În primul rând schimbările au fost observate la nivelul telomerilor, regiuni de ADN repetitive situate la capătul fiecărui cromozom. De asemenea, funcția cognitivă a acestuia a avut de suferit. Practic, Scott a devenit puțin mai prost în spațiu.

Corpul uman se adaptează foarte repede, aproape toate aceste schimbări au fost trecătoare. Scott a revenit la normal după aproximativ șase luni de la întoarcerea pe Pământ.

Aproximativ 91% dintre genele care au suferit modificări în spațiu au revenit la normal. Pe de altă parte, 811 gene la nivelul mai multor tipuri de celule nu și-au revenit. Majoritatea au avut legătură cu funcția imunitară și repararea ADN-ului. Acestea sunt vești proaste pentru astronauți în special, pentru că acestea sunt exact genele care îi protejează de radiații atunci când sunt în spațiu

De asemenea, declinul cognitiv a rămas neschimbat.

Rezultatele confirmă descoperirile unui studiu anterior. Cercetătorii au comparat sistemele imunitare a opt astronauți (care petrecuseră mai mult de șase luni în spațiu) cu sistemele unor adulți sănătoși de pe Pământ. După doar 90 de zile de la intrarea în spațiul cosmic, celulele astronauților au ajuns cu 50% mai capabile să lupte contra leucemiei, de exemplu.

În ziua de azi, nu știm exact ce efecte ar putea avea expunerea timp de mai mulți ani la radiațiile din spațiu. Astfel, NASA va continua acest tip de studii pentru a da un răspuns exact.

Vom știi așadar și dacă visul lui Elon Musk de a coloniza Marte va putea deveni realitate.