12 aug. 2019 | 08:16

Soluția pentru evitarea plasticului în supermarket, care ar putea funcționa și în România

ACTUALITATE
Soluția pentru evitarea plasticului în supermarket, care ar putea funcționa și în România

Cantitățile masive de plastic pe care le generăm în mod regulat reprezintă o problemă majoră din punct de vedere ecologic, dar există mai multe alternative fiabile.

Cele mai mari probleme de poluare cu care se confruntă planeta noastră sunt derivate din volumele imense de plastic care ajung în ocean și în diverse câmpuri sau păduri. Ele ajung să fie înghițite de diverse vietăți sau să le facă rău în alte feluri animalelor.

În teorie, mulți dintre noi au început să recicleze și, în mai multe țări de pe mapamond, practica a devenit obligatorie. Chiar și așa, soluția pe termen lung la această problemă ar implica reducerea cantității de plastic cu care intri în contact. Degeaba faci eforturi pentru reciclare, dacă opt din zece legume din supermarket sunt împachetate în plastic, iar acele pungi ajung la gunoi din varii motive.

Ca referință, o statistică din 2013 din Statele Unite te ajută să înțelegi cât de gravă este probleme utilizării ambalajelor care nu sunt biodegradabile. Doar 30% din 253 de milioane de tone de gunoi au fost reciclate în acel an în SUA. environment_ecology_supermarket_leaves_packing_plastic_reduce_thailand_004

Deși majoritatea supermarketurilor din România nu mai oferă pungi de plastic la ieșirea din magazin, un supermarket din Thailanda a dus eliminarea plasticului la un alt nivel. Ei au decis să își împacheteze legumele preambalate în frunze de bananier.

Soluția cât se poate de simplă și de ecologică, pe lângă faptul că arată foarte bine, are un impact inexisten asupra mediului înconjurător. În plus, reduce radical plasticul folosit în supermarket.

Idea supermarketului din Chiangmai a făcut înconjurul lumii, după ce mai mulți clienți au postat ambalajele online. Aceasta poate fi scalată foarte ușor la scară planetară și, deși nu există bananieri peste tot, se pot folosi alte frunze de dimensiuni generoase. În România, există frunze de varză foarte mari sau frunze de viță de vie. Poate nu se pretează chiar în fiecare caz, dar chiar și o implementare în cazul câtorva produse ar micșora poluarea mediului. environment_ecology_supermarket_leaves_packing_plastic_reduce_thailand_002

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele