Descoperirea celui mai ciudat și mai rar sistem solar aduce o nouă enigmă
Spațiul cosmic continuă să fascineze. O echipă de astronomi din America de Sud a descoperit cel mai ciudat sistem solar de până acum și ridică numeroase semne de întrebare despre formarea planetelor.
Există posibilitatea ca spațiul să ducă lipsă de alte forme de viață în afară de noi, dar cu siguranță nu duce lipsă de galaxii și de sisteme solare. Stelele sunt peste tot și parcă așteaptă să fie observate de om și să-i dezvăluie misterele.
Sistemul nostru solar are o alcătuire simplă: Soarele și câteva planete care gravitează în jurul său, cu noi printre ele. Dar, o echipă de astronomi din Chile au descoperit un sistem solar în care există patru sori.
Ei au folosit giganticul telescop Atacama Large Millimeter Array și au numit noul sistem solar HD 98800, care se află la “doar” 146 de ani-lumină de sistemul nostru.
Inițial atenția cercetătorilor a fost atrasă de un disc protoplanetar foarte luminos care nu este altceva decât un conglomerat de praf cosmic, gaze și alte fragmente solide cosmice care ar trebui, în cele din urmă, să ducă la formarea planetelor. Așa cum s-a întâmplat și la noi cândva.
Până când se vor forma planetele, praful și gazele blochează lumina emisă de cele patru stele și este el însuși luminat, de parcă ar fi o galaxie în miniatură.
La început, astronomii au putut să observe doar doi sori și nu li s-a părut nimic bizar, întrucât au fost descoperite multe sisteme solare binare și, mai rar, chiar cu trei stele. Dar, la un moment dat, li s-au dezvăluit și celelalte două stele care explică intensitatea luminii.
În total, acești sori formează două perechi de stele: una în centrul sistemului, iar cealaltă orbitând în jurul celorlalte două stele, la miliarde de kilometri depărtare.
În limbajul de specialitate al astronomilor, cele patru stele ar fi grupare Aa și Ab, respectiv Ba și Bb.
Dar, mai este un aspect frapant la sistemul solar cvadruplu: conglomeratul de praf și gaze nu gravitează în jurul sorilor, așa cum te-ai aștepta, și are o dispunere perpendiculară față de aceștia.
Având în vedere acest factor, la fel de bine este posibil să nu se formeze nicio planetă. Dar, doar dacă Universul se formează conform legilor fizicii pe care le cunoaștem acum. Spațiul continuă să ne ofere noi mistere, pe măsură ce ne extindem cercetarea.