Buletinul care-i sperie pe români, aproape de lansare: de ce trebuie schimbat

Buletinul care-i sperie pe români, aproape de lansare: de ce trebuie schimbat

Buletinul care sperie românii este mai aproape de lansare după ce Reprezentanţii Preşedinţiei române a Consiliului şi ai Parlamentului European au ajuns la un acord cu privire la un regulament ce va spori securitate buletinelor.

Potrivit acestui acord, noile cărți de identitate vor avea un format de card de credit, o zonă de citire optică și va respecta standardele de securitate stabilite de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).

De asemenea, noul buletin va include o fotografie și două amprente digitale ale titularului, ce vor fi stocate pe un cip fără contact.

Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE.

buletin

Aceste buletine vor avea o perioadă minimă de valabilitate de cinci ani și o perioadă maximă de 10 ani. Totuși, statele pot elibera cărți de identitate cu perioadă de valabilitate mai mare pentru persoanele de peste 70 de ani.

„În noile cărţi de identitate ale cetăţenilor români vor fi introduse elemente de siguranţă în plus faţă de cele actuale în scopul de a facilita călătoria în afara ţării, dar şi pentru a facilita accesul la anumite sisteme informatice ale unor instituţii publice. De asemenea, după modificarea legislaţiei vor putea fi eliberate cărţi de identitate şi pentru minorii cu vârste sub 14 ani, la solicitarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali”, au mai transmis oficialii Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garanţii solide privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune.

Așadar, aceste noi norme propuse vor îmbunătăți securitate acestor documente. Mandatul de negociere prevede că noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare.

Sursa: Digi24