Scandalul care a făcut ca Apple să piardă miliarde de dolari
iPhone-urile nu se mai vând la fel de bine ca în trecut, iar asta este evident. Totuși, un scandal care a apărut în urmă cu doi-trei ani ar putea fi cauza pentru care Apple pierde miliarde de dolari în prezent.
În decembrie 2017, după mai mult de un an de speculații, Apple a confirmat că încetinește în mod voit performanța iPhone-urilor vechi pentru ca acestea să nu aibă probleme cu bateria. Practic, băieții din Copertino aplicau o soluție software la o problemă hardware.
Acum, bateriile ar putea fi cele care îi dau bătăi de cap lui Tim Cook după ce Apple a recunoscut oficial că are vânzări semnificativ mai slabe decât estimările pentru noile modele de iPhone lansate în ultimul trimestru din 2018.
De ce nu se vând bine noile iPhone-uri? Din mai multe motive, însă Tim Cook a dat vina chiar și pe baterii și pe faptul că foarte mulți utilizatori au profitat de subvenția oferită de Apple pentru schimbarea bateriilor iPhone-urilor vechi. Drept urmare, dacă aești clienți sunt mulțumiți cu o schimbare de baterie, înseamnă că modele noi nu aduc îndeajuns de multă inovație pentru a-i face să-și schimbe telefonul.
Bateria iPhone-ului, secretul rușinos al Apple
Să revenim la bateriile problemă și la modul în care Apple a încercat să ascundă problemele și să-și păcălească clienții.
Totul a început în 2016 când s-a dovedit că iPhone-urile vechi aveau probleme și nu mai funcționau cum trebuie. În noiembrie 2016, compania a anunțat că acestă problemă afectează un număr foarte mic de iPhone 6s. Se pare că acestă mică problemă s-a dovedit a fi una mare.
În ianuarie 2017, Apple a încercat să rezolve problema, fără ca nimeni să știe, printr-o actualizare de software (iOS 10.2.1) prin care schimba modul în care era furnizată energie la toate dispozitivele mai noi decât iPhone 6. Apple nu a spus că acest update este pentru a rezolva problema telefoanelor care se închideau din senin, însă existau speculații că despre asta era vorba defapt.
Drept urmare, iPhone-urile vechi nu se mai închideau, dar performanța acestora a fost redusă. Utilizatoriilor nu li s-a spus că remedierea problemei a fost de fapt limitarea puterii telefonului pentru ca acesta să nu se mai închidă.
Asta până în decembrie 2017 când s-a descoperit că înlocuirea bateriei telefoanelor vechi aducea un plus de performanță. Așadar, nu telefoanele vechi erau problema, ci bateriile acestora. A ieșit cu scandal și atunci Apple s-a văzut nevoită să recunoscă că limita puterea procesorului.
A venit ianuarie 2018 și compania americană a oferit discount-uri pentru înlocuirea bateriilor pentru iPhone 6 și a altor modele mai noi. Problema este că există abia 500 de magazin Apple în toată lumea și nu toți posesorii de telefoane Apple au acces la acestă ofertă.
Într-o altă încercare de a diminua problema, Apple a emis un voucher de 50 de dolari clienților care și-au înlocuit bateria telefonului vechi ce nu se mai afla în garanție.
În urma acestui scandal a crescut susținerea unei noi legislații numite „Right to Repair”, care le-ar permite și terților să aibă acces la bateriile telefoanelor pentru ca utilizatorii să le poată schimba mai ușor. Însă asta în SUA.
După cum spuneam și la început, acest scandal afectează veniturile companiei. Apple și-a redus estimările de venituri la 84 de miliarde de dolari pentru primele trei luni, după ce inițial se aștepta la venituri situate între 89 și 93 de miliarde de dolari.
Mai mult, anunțul lui Tim Cook a afectat performanța companiei la bursă și acțiunile Apple au scăzut cu aproape 10% ceea ce a dus la pierderi de 67 de miliarde de dolari (valoare de piață).