Premiera de la Samsung pentru cele mai bune telefoane ale sale

Premiera de la Samsung pentru cele mai bune telefoane ale sale

Samsung a intrat într-un parteneriat cu AMD și va putea folosi arhitectura noilor plăci video AMD în produsele sale, telefoane și laptopuri.

Cele două companii au încheiat un parteneriat, ce se întinde pe mai mulți ani, în care compania americană va licenția arhitectura RDNA a plăcilor video, iar Samsung va plăti comisioane și redevențe. Cele două companii au afirmat că parteneriatul va pune accent pe dispozitivele mobile, în primul rând pe smartphone-uri.

„Acest parteneriat strategic va extinde raza de acțiune a plăcilor grafice Radeon pe piața de telefonie mobilă, crescând semnificativ baza de utilizatori ai Radeon”, a spus Lisa Su, șefa AMD.

Dar asta nu înseamnă că nu este posibil să vedem plăcile video Radeon și pe laptopurile și tabletele Samsung.

„Parteneriatul cu AMD ne va permite să aducem soluții grafice uluitoare către aplicațiile mobile”, a spus și Inyup Kang, președintele Samsung Electronics S.LSI.

Telefoanele Samsung vor fi mai performante cu placile video AMD

AMD s-a luptat din greu cu rivalul Nvidia pentru segmentul de PC-uri, dar nu a avut prea mult succes. Așa că gigantul american a schimbat strategia în 2010 și a început să le vândă partenerilor produse (plăci grafice și procesoare) personalizate. Așa a ajuns ca Xbox One și PS4 să funcționeze cu hardware de la AMD.

Înțelegerea cu Samsung nu este tocmai la fel. Aici este vorba mai mult de un acord de licențiere a IP-ului. AMD va da acces celor de la Samsung la arhitectura grafică. Diferența este că Samsung va produce procesorele, nu AMD. Coreenii vor folosi arhitectura RDNA de la AMD pentru a realiza procesoare foarte performante, dar care să aibă o eficiență energetică mare.

AMD a avut un mare succes cu asemenea parteneriate. Consolele actuale ale Sony și Microsoft folosesc astfel de hardware. Viitoarele Xbox și PlayStation vor avea tot componente AMD, iar serviciul de streaming al Google, Stadia, va folosi tot plăci grafice Vega de la americani.

Va fi interesant de văzut cum evoluează acest parteneriat dintre Samsung și AMD și cum se va descurca compania americană pe piața de mobile.