România, în cel mai nefericit top: cât de mare e pericolul cibernetic în clădiri inteligente
Pe cât de bine ai zice că merge zona IT din România, pe atât de prost stăm la securitate cibernetică. Un studiu recent arată că România este în top 5 al vulnerabilităților cibernetice pentru clădiri inteligente.
Aproape patru din zece (37,8%) computere utilizate pentru controlul sistemelor de automatizare din clădiri au fost supuse unui atac în prima jumătate a anului 2019. Studiul a fost realizat de Kaspersky și arată că, deși nu este clar dacă astfel de sisteme au fost vizate în mod deliberat, ele devin adesea o destinație pentru diverse amenințări.
Chiar dacă nu sunt complexe, multe dintre aceste amenințări pot reprezenta un pericol semnificativ pentru activitățile de zi cu zi din clădirile inteligente.
Sistemele de automatizare din clădirile inteligente constau, de obicei, din senzori și controlere utilizate pentru monitorizarea și automatizarea funcționării ascensoarelor, a ventilației, a climatizării, a energiei electrice și a apei, a alarmelor de incendiu, a supravegherii video, a accesului, precum și a multor altor informații critice și sisteme de securitate.
Acestea sunt, în general, administrate și controlate prin stații de lucru generice, care sunt adesea conectate la internet. Un atac de succes împotriva unei astfel de stații de lucru poate afecta cu ușurință unul sau mai multe sisteme importante din clădirile inteligente. Pe baza analizei de telemetrie procesate de aproximativ 40 de mii de soluții de securitate Kaspersky alese la întâmplare, din clădiri inteligente din întreaga lume, atacurile cibernetice care ar putea provoca astfel de daune sunt o realitate.
Virusurile care sunt folosite în astfel de atacuri
Dintre cele 37,8% computere protejate, aflate în sisteme de management din clădiri inteligente, care au fost vizate, peste 11% au fost atacate cu diferite variante de spyware – un malware care urmărește să fure datele de autentificare ale contului și alte informații.
Au fost detectate programe de tip „viermi” pe 10,8% din stațiile de lucru, 7,8% au primit mesaje de phishing, iar 4,2% au întâlnit ransomware.
Majoritatea acestor amenințări provin de pe internet, 26% dintre încercările de infectare fiind născute pe web. Mediile mobile, printre care se numără stick-urile și hard disk-urile, au fost responsabile în 10% dintre cazuri; alte 10% s-au confruntat cu amenințări reprezentate de link-uri și anexe la mail. 1,5% dintre computerele din clădiri inteligente au fost atacate din surse din rețeaua organizației, cum ar fi folder-ele partajate.
În ceea ce privește prevalența atacurilor pe diferite teritorii, Italia (48,5%) a avut cel mai mare procent de computere din clădiri inteligente atacate, urmată îndeaproape de Spania (47,6%), Marea Britanie (44,4%), Cehia (42,1%) și România (41,7%).
Sfaturi de la experți pentru a opri astfel de scenarii
- Asigură protejarea infrastructurii IT a clădirii inteligente cu o soluție de securitate fiabilă, adaptată diferitelor medii ICS
- Efectuează audituri periodice de securitate a infrastructurii IT din clădirile inteligente pentru identificarea și eliminarea vulnerabilităților potențiale
- Pune la dispoziția echipei de securitate responsabile cu protejarea infrastructurii IT a clădirii inteligente informații actualizate despre amenințări