14 ian. 2019 | 13:35

„Vânătoarea” de mașini în București: ce să știi ca să nu-ți fie ridicat automobilul c-ai parcat prost

ACTUALITATE

Orice automobil parcat ilegal va fi ridicat de autospeciale de ultimă generație într-un timp record. Una dintre companiile municipale din București va cumpăra aceste autospeciale care-ți vor “rade” mașina fără să-ți dai seama.

Este vorba despre Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti S.A., care a comandat deja șase autospeciale pentru ridicarea automobilelor parcate neregulamentar și nu sunt deloc ieftine.

Prin urmare, a fost organizată o licitație clasică, iar furnizorii eligibili vor trebui să vândă și să livreze Municipalității șase autospeciale pentru prestarea unor servicii mixte ca ridicarea, tractarea și transportarea autovehiculelor parcate ilegal sau abandonate pe drumurile publice din Capitală.

Fiecare autospecială trebuie să fie echipată cu platformă şi cu sistem de încărcare liftant lateral pentru ridicarea în siguranţă a vehiculelor pe roţi, din orice poziţie care permite folosirea sistemului.

Toate autospecialele trebuie să aibă un motor de minimum 185 de cai-putere și să poată ridica cel puțin 2.500 de kilograme.

În plus, ele trebuie să dispună de oglinzi retrovizoare exterioare cu reglaj electric şi degivrante, camere multiview, sistem audio, aer condiţionat şi încălzire auxiliară în staţionare.

Cea mai interesantă cerință din caietul de sarcini atașat anunțului licitației este timpul maxim în care aceste vehicule trebuie să îndeplinească operațiunea de ridicare a mașinilor parcate ilegal sau abandonate: nu mai mult de 60 de secunde.

Adică, dacă ți-ai parcat mașina într-un loc nepermis ca să te duci la un magazin și nu stai decât vreo cinci sau zece minute, ai șansa să nu-ți mai găsești automobilul. Dacă acele autospeciale pot ridica o mașină într-un minut, s-a zis cu autovehiculele parcate prost.

”Sistemul liftant lateral al autospecialei trebuie să fie prevăzut cu braţe culisante, din oţel, care să intre în contact doar cu roţile/anvelopele autovehiculului care urmează a fi ridicat. Braţele culisante ale sistemului liftant lateral trebuie să permită ridicarea de autovehicule pe ambele părţi ale autospecialei, respectiv stânga/dreapta”, se arată în caietul de sarcini, conform Mediafax.