15 iul. 2019 | 08:59

Revoluție în medicină: primul copil născut din uter transplantat

ȘTIINȚĂ
Revoluție în medicină: primul copil născut din uter transplantat

O clinică din Statele Unite ale Americii a reușit, în premieră pentru SUA, să ajute o femeie cu uterul transplantat de la o femeie decedată să nască.

Este un pas în față uriaș pentru femeile care sunt infertile din cauza problemelor cu uterul. Femeia în cauză s-a născut fără uter, dar a primit unul funcțional de la o alta, care murise. La 30 și ceva de ani, a reușit să nască prin cezariană o fetiță sănătoasă, cu ajutorul doctorilor de la Cleveland Clinic. În urma nașterii însă, femeia a fost de acord să îi fie scos uterul transplantat.

Este al doilea caz în care doctorii au reușit să ajute o femeie cu un uter transplantat de la o donatoare decedată să nască. Primul astfel de caz a fost înregistrat în 2017, în Brazilia, unde o femeie de 32 de ani care s-a născut fără uter a primit unul de la o femeie de 45 de ani, care a murit în urma unui accident vascular cerebral.

Cât a durat de la transplant până la naștere

În cazul pacientei din SUA, procesul a durat 15 luni, din momentul transplantului până la naștere. Sarcina ei nu a avut complicații excesive, iar după cezariană a trebuit să mai rămână în spital doar trei zile.

Nu este însă ușor să realizezi un transplant de uter de la o femeie decedată. Dacă donatoarea ar fi în viață, lucrurile ar fi mai simple – chirurgii ar putea transfera imediat uterul femeii care are nevoie de el. În cazul donatorilor decedați, organele vitale (cum ar fi inima, rinichii și ficatul) sunt scoase înaintea celorlalte, pentru a nu compromite starea acestora din urmă. Chiar și așa, echipa de la Cleveland Clinic nu era sigură dacă uterul va rămâne funcțional în urma extracției.

Mai mult, chiar dacă uterul ar fi rămas funcțional, rămânea riscul ca organismul pacientei să respingă noul organ. În trecut, alte transplanturi de uter au eșuat din cauza formării de cheaguri de sânge în noul organ, lucru urmat de infecție. Din fericire, nu a fost cazul, iar ceea ce a urmat a fost o premieră medicală pentru americani.