Rețele wireless pe 2,4GHz și 5GHz: care sunt mai bune pentru tine și când

Rețele wireless pe 2,4GHz și 5GHz: care sunt mai bune pentru tine și când

De cele mai multe ori, te conectezi la rețeaua wireless pe care o ai în preajmă. Dacă ai însă mai multe rețele cu același nume, una cu 2.4GHz la final și cea de a doua cu 5GHz, ești pus în dilemă. 

În urmă cu câțiva ani, majoritatea routerelor aflate în comerț au început să fie dual band. Asta înseamnă că, implicit, generează simultan două rețele wireless. Prima este pe 2,4GHz, iar a doua este pe 5GHz. Deși ai crede că știi la care trebuie să te conectezi, răspunsul nu este atât de simplu pe cât crezi.

La prima vedere, o rețea pe 2,4GHz este destinată echipamentelor mai vechi și a fost menținută pentru compatibilitatea cu ele. În condiții ideale, s-ar putea să prinzi viteze de download de până la 300 Mbps. În același timp, rețele pe 5GHz sunt semnificativ mai rapide, profită de un spectru radio care nu este la fel de congestionat, dar nu sunt recunoscute de toate laptopurile, tabletele și telefoanele.

Vizavi de congestionarea rețelelor Wi-Fi, având în vedere numărul mare de echipamente pe care le ai în casă pe o rețea wireless, este important să apelezi la un spectru precum 5GHz. Până și radiourile de copii sau interfoanele video funcționează pe 2,4GHz și îți consumă din banda de net. De aceea, este bine să treci pe 5GHz, atunci când ai posibilitatea să te conectezi la o astfel de rețea.

Există însă o problemă de distanță și putere de penetrare prin pereți, când vine vorba de 5GHz. Undele radio pe frecvențe înalte sunt mai rapide și pot găzdui o cantiate mai mare de date, cu un timp de răspuns mai mic. Din păcate, au această abilitate pe o distanță mică. Ca urmare, într-o casă cu pereți groși și suprafață mare, chiar și dacă utilizezi doar echipamente de ultimă generație, s-ar putea să fii mai câștigat dacă te conectezi la rețeaua Wi-Fi pe 2,4GHz. Acea ”bate mai bine” pe distanță lungă, mai ales când întâmpină piedici precum pereți groși.

Dacă ai cum, ar fi ideal să faci câteva teste de tip Speedtest în fiecare colț al casei după ce ți-ai instalat noul router sau ai făcut un upgrade la operatorul de internet. Doar așa vei vedea care rețea te avantajează pe tine, în confortul căminului, pe telefonul sau laptopul din dotare. Degeaba spune teoria că rețea pe 5GHz poate oferi 1,2Gbps, dacă tu ”prinzi” doar 120Mbps. Configurația casei este definitorie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: