QNAP TVS-951x e acel NAS care poate schimba modul în care lucrezi
În câteva săptămâni ne vom uita înainte și nu doar la 2019, ci la un întreg deceniu. Una dintre inovațiile acestei perioade a fost stocarea în cloud. Și, mai precis, de stocarea în cloud la tine acasă sau pentru o afacere la început de drum. În acest sens, pe final de 2019 și final de deceniu, am cercetat ce îți poate oferi un NAS premium cu suficient spațiu cât să stochezi aproape tot ce vrei.
Un NAS îl cumperi și folosești în două scenarii frecvente: fie acasă, pentru uz personal, fie într-o companie mică, la început de drum. Și când mă gândesc la companie, mă gândesc și la agenții de producție audiovideo, agenții de comunicare sau, de ce nu, fotografi care au nevoie să dea rapid pozele, dar să le știe într-un mediu sigur, cu acces de oriunde.
Pentru oricare dintre scenariile de mai sus, QNAP TVS-951x pune la dispoziție un hardware impresionant. Are un procesor Intel Celeron 3865U cu două nuclee, 2 sau 8 GB memorie RAM (în funcție de ce versiune de echipare alegi), care poate fi extinsă până la 32 GB, și un design drive bay hibrid care permite să folosești atât hard disk-uri de 3,5 inci, cât și SSD-uri de 2,5 inci. Acest NAS suportă, per total, nouă unități de stocare și, desigur, le poți folosi pe toate în același timp.
În partea de sus ai cele cinci unități pentru HDD de 3,5 inci, iar în partea de jos, montate pe orizontală, ai sloturile pentru SSD. În unitatea pe care am avut-o eu au fost cinci HDD-uri cu o capacitate combinată de 58 TB. În ceea ce privește conexiunea la internet, cea mai importantă componentă a unui NAS, acest model vine cu un port 10 GBASE-T pentru care viteza nu mai este o problemă. Sigur, de furnizarea unui pachet de acces la internet de mare viteză trebuie să te preocupi tu.
Când folosești SSD-uri de 2,5 inci, poți activa funcțiile de memorare automată (SSD caching) și Qtier pentru a crește performanța sistemului.
Pentru conectivitate, QNAP TVS-951x pune la dispoziție patru porturi USB 3.0, un port HDMI, o mufă de 3,5 mm și are un difuzor încorporat. Fără mediile de stocare, cântărește 3,53 kilograme.
Stocare pe cele mai performante medii de la Seagate
Când iei în calcul un NAS, dacă nu vine cu HDD sau SSD pentru stocare, cel mai bine e să investești în ce-i mai bun la acel moment. În cazul QNAP TVS-951x, am primit câteva unități de stocare Seagate IronWolf SSD și HDD.
IronWolf 110, de exemplu, e un SSD cu capacități de la 240 GB până la 3,84 TB și este proiectat să reziste la viteze mari de transfer, pe perioade îndelungate de timp. De partea cealaltă, pentru HDD, există modelele IronWolf PRO cu capacități de stocare de la 2 TB până la 14 TB, conexiune SATA 3.0 6 Gbps și 7.200 rpm. Seagate promite că aduce pe piață și versiunea de 16 TB. La fel ca la SSD, și acestea sunt proiectate să fie utilizate în configurații de NAS și, fizic, rezistă la șocuri și au viteze mari de scriere cu un MTBF (timp mediu de utilizare fiabilă) de un milion de ore. Da, aproape un secol cel puțin la acest capitol.
Suport software pentru ce hardware ai la dispoziție pe QNAP TVS-951x
Dincolo de hardware, ce e important pentru un NAS e ușurința cu care îl poți configura. În cazul acestuia ai nevoie de aplicația Qfinder Pro. O instalezi, conectezi NAS-ul la internet și intri în platforma prin care îl vei controla când vei avea nevoie să accesezi fișiere sau să schimbi anumite setări. Dacă n-ai mai avut contact cu un NAS până acum, trebuie să te gândești la el ca la un computer. Are sistem de operare propriu pe care poți folosi diverse aplicații dezvoltate de producător și în funcție de nevoile tale îți optimizezi fluxul de lucru.
De exemplu, Qfiling e aplicația care îți organizează automat fișierele, în timp ce Qsirch îți permite să găsești rapid imagini, muzică sau videouri și alte fișiere cu căutări simple pe bază de text. Totodată, pe QNAP TVS-951x poți folosi un fel de „mașina timpului” care îți reține cum ai avut fișierele organizate și îți permite să le recuperezi pe cele șterse din greșeală. E o abordare a conceptului de backup, dar automatizat.
Ziceam la început că un astfel de sistem e bun atât pentru uz personal, cât și de tip business. Și în oricare dintre cazuri e important cum interacționezi cu sistemul. QNAP are, de departe, una dintre cele mai intuitive interfețe, astfel încât să ai acces rapid la informații care sunt importante pentru tine. Poți, de exemplu, să setezi utilizatori cu drepturile lor necesare pentru accesarea fișierelor și poți avea ușor acces la un rezumat cu gradul de ocupare, dar și ce tipuri de fișiere ai.
QNAP TVS-951x, cuplat cu mediile de stocare de la Seagate, e gândit să ofere flexibilitate și robustețe în folosire. E performant, dar și ușor de folosit și colecția de aplicații pe care o ai la dispoziție te ajută să profiți la maximum de ce-ți oferă. Desigur că există aplicații și pentru smartphone, de la Qsirch și QmailClient până la Qsync Pro. Cea din urmă o găsesc extrem de utilă, pentru că face backup automat datelor din telefon direct în NAS.
Pentru un produs ca QNAP TVS-951x nu se mai pune problema dacă e bun sau nu, ci câtă nevoie ai de el. Scenariile de utilizare pentru un așa NAS sunt numeroase și principalul atu e că te poți baza pe un așa sistem – de pe orice dispozitiv.