Proiectorul BenQ cu boxă integrată și conexiune cu telefonul care-ți face cinema acasă
BenQ GV1 e un gadget de care ar trebui să știi, pentru că îți poate schimba modul în care consumi divertisment. Înainte de toate e un proiector. Apoi, este un gadget care se conectează la Wi-Fi și telefon ca să pui pe perete un fel de „marele ecran”.
BenQ GV1 se remarcă, înainte de toate, prin dimensiuni. E cam cât o cutie cu lapte și la bază are o boxă wireless la care te poți conecta prin Bluetooth. GV1 suportă și conexiuni prin Wi-Fi pe 2,4 GHz sau 5 GHz. Dacă n-ai Wi-Fi, își face singur un hotspot ca să te conectezi la el și să „comunici” cu dispozitivul. Per total, cântărește puțin peste 700 de grame.
Odată montat, poți proiecta pe-un perete o imagine de până la 100 inci. Cel mai probabil într-un apartament tipic românesc nu ajungi la atât, dar tot obții o imagine mai mare decât pe TV. Totodată, e bine de știut că BenQ GV1 are și conectivitate prin USB-C, cum toate dispozitivele ar trebui să aibă acum.
Partea și mai bună e că GV1 are partea de sus un pic mobilă, astfel că poți ridica imaginea cu vreo 77 de centimetri mai sus decât poziția lui. Asta înseamnă mai multă flexibilitate când îl instalezi.
De ce ai avea nevoie de un proiector ca BenQ GV1
Sincer, n-ai nevoie. Dacă nu ești tipul de om care să apreciez conținutul video de dimensiuni mari, n-ai nevoie. Acesta n-ar trebui să fie doar un moft sau o achiziție impulsivă. Scopul pentru care a fost proiectat îl transformă însă într-o extensie excelentă a telefonului, de exemplu. Astfel, poți reproduce acasă o sală intimă de cinema sau poți avea o seară de film cu prietenii.
În ceea ce privește streamingul, nu se reduce totul la filme. GV1 poate reda jocuri video și chiar muzică – dat fiind că are o boxă integrată – și se conectează atât la PC, cât și la telefon. Prin portul USB-C poți face streamingul audio-video sau de gaming, dar poți reda conținutul și de pe un stick USB.
Atunci când nu este alimentat de la priză, BenQ GV1 are o autonomie de trei ore. E suficient pentru trei episoade dintr-un serial modern sau pentru un film întreg, inclusiv credits.
Scenariile în care l-am folosit eu au fost redarea de filme și seriale și muzică. Dar mai e un scenariu în care poate fi util: ai o prezentare de susținut și vii cu proiectorul după tine, ca să n-ai surprize că nu îți prezinți la potențialul maxim creația.
Deasupra GV1 ai și câteva butoane fizice, cum ar fi cel de oprire sau pornire, volum și unul de schimbare a funcției: proiector sau boxă. În ceea ce privește calitatea imaginii, poți regla destul de bine cum e afișată. Are atât opțiune de focus, cât și de aliniere cu peretele, ca să fie imaginea dreaptă.
Când vine vorba de streaming de pe dispozitive mobile, o poți face prin Google Cast pe Android și AirPlay pe iOS. Dar poți și conecta un dispozitiv prin cablu USB-C. O aplicație prin care mai poți interacționa cu dispozitivul este Google Home. În aceasta, dacă nu ești familiarizat cu ea, centralizezi dispozitive din sfera smart home, de la boxe wireless la televizoare.
Per total, BenQ GV1 e un pachet de dispoztiv cu mai multe funcționalități pentru diverse scenarii de utilizare. De la jocuri la filme, poți extinde ecranele pe care te uiți și să îl ai pe acesta ca unul terț. Totodată, boxa wireless poate fi ce ai nevoie în majoritatea timpului.