Programul plictisitor care a revoluționat industria computerelor
Primele computere personale apărute erau scumpe, nu aveau foarte multe funcții și erau greu de vândut. Un program plictisitor a schimbat asta.
În 1978, Dan Bricklin, student la Harvard Business School, asista la o oră și se uita la profesorul său cum ștergea date dintr-un tabel pe care-l desenase pe tablă.
De fiecare dată când se schimba o cifră, profesorul trebuia să meargă de-a lungul unei coloane și să facă din nou calcule pentru ca totul să se potrivească. O muncă plictisitoare și repetitivă. Orice schimbare într-o asemenea foaie de calcul ar însemna ore de lucru cu pixul, guma de șters și cu calculatorul.
Dan Bricklin, ca mulți studenți de acolo, a lucrat ca programator la mai multe firme înainte de a veni la Harvard Business School. El s-a gândit că tot acest proces ar fi mult mai simplu realizat pe un computer.
Așa că a scris un program pentru computerul personal Apple II: o foaie de calcul electronică. A rafinat programul alături de Bob Frankston și VisiCalc s-a pus la vânzare pe 17 octombrie 1979 . S-a vândut ca pâinea caldă.
VisiCalc, primul program care a făcut utile computerele personale
S-a dovedit ca VisiCalc a fost o aplicație indispensabilă, primul program esențial pentru care chiar aveai nevoie de un computer și un motiv pentru care ai cumpăra unul. Chiar și Steve Jobs a recunoscut faptul că VisiCalc „a propulsat Apple II la succesul obținut”. VisiCalc era un program care ajuta contabilii să lucreze mai bine și mai rapid.
Bineînțeles, au apărut și competitorii, iar cel mai puternic rival a fost Lotus 1-2-3. În doar câțiva ani, Lotus a câștigat cotă de piață și în 1988 a devenit lider, potrivit New York Times. În același articol Times erau descrise și alte programe demne de menționat, printre care și Microsoft Excel.
VisiCalc și Lotus 1-2-3 au rămas nume pierdute în istorie, iar Microsoft Excel este cel mai popular și cel mai utilizat program de acest fel. Însă aceste programe plictisitoare ca VisiCalc sau Lotus 1-2-3 au făcut ca popularitatea computerelor să crească și să fie acceptate pe scară largă în birouri și în case.