29 ian. 2019 | 19:21

Primele rezultate ale studiului care va dura 500 de ani

ACTUALITATE
Primele rezultate ale studiului care va dura 500 de ani

În 2014, cercetătorii din Scoția, Germania și Statele Unite ale Americii s-au hotărât să înceapă un studiu care să se extindă pe 500 de ani. La cinci ani de la începerea lui, aceștia au venit cu primele rezultate.

Cercetarea are ca scop descoperirea duratei de timp în care microbii pot rezista în izolare. „Care este mai exact rata pierderii viabilității microbilor când aceștia hibernează?”, s-au întrebat cercetătorii când au început studiul acum cinci ani. „Ce funcție matematică le descrie rata morții pe perioade lungi? Unii mor rapid, lăsând în urmă o populație strânsă rezistentă, care poate supraviețui pentru perioade mult mai lungi?”.

Pentru a afla răspunsurile la întrebări, oamenii de știință au sigilat sporii de Bacillus subtilis în sute de fiole de sticlă. Acest microb este renumit pentru capacitatea lui de a tolera extremele din mediul înconjurător cu ajutorul hibernării. Doar că longevitatea sa probabil că depășește mult durata de viață a unui om. Tocmai de aceea, echipa de cercetare a hotărât să extindă studiul pe o durată de 500 de ani.

„Va fi cel mai lung experiment științific plănuit creat până acum”, au declarat cercetătorii în 2014. „Creat pentru a investiga supraviețuirea microbilor și biomoleculelor pe durata mai multor secole, va merge mult mai departe decât cunoștințele noastre incomplete existente”.

În cadrul studiului, în primii 24 de ani, o dată la doi ani, cercetătorii vor sparge câte un set de fiole pentru a vedea ce fac sporii de microbi. După aceea, controalele vor fi mult mai rare – o dată la 25 de ani, până în 2514 (asta dacă va mai exista omenirea și atunci).

Momentan, microbii nu au dat vreun semn că nu ar mai rezista în izolare, după cum au descoperit cercetătorii în urma spargerii unui set de fiole. „Deși nu au existat diferențe semnificative în [capacitatea de] supraviețuire, diferențele minore pot duce la diferențe mari pe măsură ce studiul de stocare de 500 de ani progresează… pe măsură ce timpul de stocare crește, rezistența sporilor la aceste condiții poate fi afectată în mod dramatic”.