Prima mașină: schimbările programului prin care îți iei automobil nou în România

Prima mașină: schimbările programului prin care îți iei automobil nou în România

Programul Prima mașină vine cu vești bune dacă vrei să-ți cumperi pentru prima dată un autoturism nou. Guvernul a introdus noi categorii de autoturisme pentru Prima mașină, dar există unele condiții pe care trebuie să le respecți.

Inițial, programul Prima mașină a venit în ajutorul tinerilor șoferi care vor să-și cumpere pentru prima dată un autoturism nou. De anul acesta, de program ar putea beneficia și cei care au mai avut în proprietate un autoturism.

Anul acesta, prin Prima mașină poți să-ți un automobil nou și din alte categorii de vehicule. Astfel, pe lângă automobilele cu sistem de propulsie termic, poți lua și o mașină din următoarele noi categorii:

Mașină hibrid, cu cel puțin două convertoare de energie diferite și două sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, având un preț de achiziție de maxim 100.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 25% din prețul de achiziție al autoturismului;

Mașină electrică hibrid care, pentru a-și asigura propulsia mecanică, preia energie din două surse de energie stocată, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursă de alimentare externă – Plug-in – și care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km, în regim de funcţionare mixt.

În cazul în care în certificatul de conformitate al autovehiculului este înscrisă cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP (World Harmonised Light Vehicles Test Procedure, stabilită în Regulamentul (UE) 2017/1.151 al Comisiei), cantitatea de emisii generată de autovehiculul nou trebuie să fie de maximum 70 g CO2/km NEDC (New European Drive Cycle, utilizat în temeiul Regulamentului(CE) nr. 692/2008 al Comisiei), în regim de funcţionare mixt, având un preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție al autoturismului.

Mașină electrică – orice autoturism, autoutilitară ușoară, autospecială/autospecializată ușoară sau cvadriciclu, propulsat/propulsată de un motor electric cu energie furnizată de baterii reîncărcabile, alimentate de o sursă externă de energie electrică, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero NEDC, având un preț de achiziție de maxim 150.000 lei, la care se adaugă TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie să asigure un avans de minim 30% din prețul de achiziție al autoturismului.

De asemenea, poți să-ți iei în continuare și o mașină cu sistem de propulsie termic, dacă nu vrei una electrică sau hibrid, dar preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz, iar avansul minim este de 5%.

Practic, statul îți asigură maximum 50% din prețul total al mașinii noi, dar rareori se întâmplă ca procentul să fie atât de optimist, din cauza prețurilor prea mari ale autoturismelor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: