05 iul. 2019 | 07:50

Premieră tristă pentru trotinete electrice: de ce a amendat-o poliția în București, după accident

ACTUALITATE
Premieră tristă pentru trotinete electrice: de ce a amendat-o poliția în București, după accident

Ieri, a avut loc în București o premieră tristă pentru amatorii trotinetelor electrice. După ce a fost implicată într-un accident cu o mașină, o tânără conducătoare de trotinetă a fost amendată de poliție.

Numărul trotinetelor electrice din capitală a explodat în ultimul an și, în mod implicit, accidentele din acest spectru s-au întețit. Problema este că legislația nu este foarte clară pe marginea acestui subiect, iar polițiștii sunt nevoiți să ia decizii imediat fără a fi siguri dacă sunt cele mai corecte.

Trotinetele electrice sunt surprinzător de rapide. Ating viteze de 50 de kilometri pe oră, iar dacă nu sunt utilizate cu prudență, pot duce la accidente mai mult sau mai puțin grave. În timp ce trecea cu viteză pe o trecere de pietoni, o față nu a dat suficient timp de reacție unui autoturism și a fost lovită. În același timp, mașina implicată în accident a fost avariată destul de grav. În teorie, șoferul a fost vinovat pentru că nu a acordat prioritate trotinetei la schimbarea direcției.

“E foarte periculos, ideea e să fii tu atent, să nu mergi cu viteză mare, dar nu e un oraş sigur nici pentru maşini, nici pentru oameni, nici pentru nimic. Bănuiesc că ne place asta, şoferii nu sunt educaţi în trafic să fie atenţi, nici noi bănuiesc că nu suntem, ca deţinători de trotinete, să ştii să nu stai în unghiul mort al maşinii.”, a declarat un utilizator de trotinetă electrică.

Pentru a evita situații în care să fii implicat într-un accident cu trotineta electrica și să scoți bani din buzunar pentru eventuale reparații, cel mai bine ar fi să-ți faci un RCA. Prea puțini știu că există așa ceva, dar se poate încheia pe baza CNP-ului pe care îl avem cu toții.

“Este un RCA pe familie sau pe CNP-ul respectiv. Adică oriunde pe teritoriul României cauzez un prejudiciu eu, soţia sau familia, şi aici mă refer la copii, sunt acoperit de poliţa aceasta de răspundere civilă faţă de terţi.”, a explicat Marius Constantinescu, broker de asigurări.

În privința legislației, poliţia încadrează momentan trotinetele electrice la categoria mopede.În Parlament, există deja un proiect de lege care-şi propune reglementarea acestor vehicule, dar nu se știe când va fi legiferat. Deocamdată, din cauza acestui vid legislativ, trotinetele electrice circulă atât pe trotuare, cât şi pe străzi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele