Praful de stele s-ar putea găsi chiar și pe acoperișul casei tale
Potrivit oamenilor de știință există șanse destul de mari ca pe acoperișul tău să existe urme de praf de stele. Aceste urme sunt, de fapt, niște particule care provin de la corpurile celeste.
Pe lângă, jgheaburile și bârnele casei tale sunt acoperite cu pământ, frunze uscate și alte animale care probabil și-au găsit un bun lăcaș acolo, există șansa să existe și niște praf de stele pe acoperiș.
Cercetătorii au analizat 300 de kilograme de rămășițe colectate de pe acoperișurile caselor care arată că 48 dintre acestea conțin particule provenite din corpurile celeste. Acestea provin ca urmare a unor topiri extreme a meteoriților care ajung în atmosfera Pământului. Descoperirile echipei includ unii dintre cei mai tineri micro-meteoriți identificați vreodată.
Însă, nu te gândi că este vorba despre un praf magic, căci nici măcar nu îl poți vedea cu ochiul liber, potrivit specialiștilor. Asta pentru că bucățile desprinse din corpurile celeste sunt de dimensiuni foarte mici, care au între 300 și 400 de microni. Iar cest lucru îngreunează inclusiv munca oamenilor de știință care nu pot identifica particulele celeste decât cu ajutorul unui microscop performant.
„Micrometeoriții din noua colecție sunt găsiți, în principal, pe acoperișurile clădirilor care au maxim 50 de ani vechime, astfel că putem asuma că pietrele au o viață terestră cuprinsă între 0 și 50 de ani, ceea ce le face să fie foarte recente prin comparație cu micrometeoriții din alte colecții”, a declarat Larsen, liderul Proiectului Stardust.
Cu toate că ideea existenței unor micrometeoriți urbani a fost de mult considerată un mit, ultimele descoperiri demonstrează că aceștia sunt pe cât se poate de reali, iar echipa de cercetători estimează că anual cad peste 100 de miliarde de micrometeoriți spre Pământ.
Așadar, dacă sunteți un pasionat de spațiu, dar un menajer leneș, acest lucru vă poate oferi un stimulent suplimentar pentru curățarea jgheaburilor.