PNL încă n-are guvernarea, dar deja a decis ce face cu Huawei pe 5G
Huawei e într-o poziție dificilă chiar și în România. PNL are un premier desemnat, iar programul de guvernare al lui Ludovic Orban abordează și problema rețelei 5G. Asta după ce tot partidul acesta a fost vocal încă dinainte ca președintele să încheie un memorandum cu SUA.
În programul de guvernare se menționează că lansarea licitației pentru licențele 5G, care ar trebui să se întâmple curând, va respecta condițiile memorandumului pentru combaterea riscurilor de securitate cibernetică generate de furnizorii 5G. Acesta a fost semnat pe 20 august de către Klaus Iohannis și Donald Trump.
În acel memorandum, României nu i se spune negru pe alb că nu trebuie să lucreze cu Huawei. Dar i se spune cu cine nu trebuie să lucreze. Coincidență sau nu, la toate condițiile impuse s-ar încadra, sub o formă sau alta, exact chinezii.
Care sunt condițiile în care un furnizor, ca Huawei, nu ar putea colabora și participa la crearea rețelei
- Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat
- Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă
- Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente
Huawei, deocamdată, e sub interdicția SUA de-a folosi tehnologii americane și de-a colabora cu companii americane. Asta a dus la lansarea telefonului Mate 30 Pro fără servicii Google. În noiembrie, expiră și-a doua perioadă de grație acordată de SUA și atunci vom ști mai multe despre ce se întâmplă în zona consumer.
Dezvoltarea rețelelor 5G, pentru Huawei, intră în zona de business. În România, tehnologia companiei a fost folosită în egală măsură de către Orange, Vodafone, Telekom și grupul Digi | RCS-RDS. De cealaltă parte, STS susține că România nu folosește echipamente Huawei în infrastructura critică.
Un raport din martie arăta că PNL vrea o investigație publică privind contribuția Huawei la infrastructura critică actuală. Totodată, încearcă să oprească participarea firmei la dezvoltarea infrastructurii 5G din țara noastră. Iar acum, cu ocazia guvernării, ar putea face asta.