Playnite: cum îți vezi toate toate jocurile instalate pe PC într-un loc
Dacă ești gamer pe PC cu experiență, s-ar putea să fii ancorat într-o sumedenie de magazine virtuale. Cu Playnite, îți găsești toate jocurile în același loc.
În urmă cu câțiva ani, când vroiai să pornești un joc, era suficient să dai dublu click pe o icoană pe desktop. În 2019, multe dintre jocurile pe care le ai, pot fi rulate doar după ce ai pornit aplicația aferentă magazinului virtual prin care ai cumpărat, respectiv descărcat, jocul cu pricina. Întregul mecanism devine și mai elaborat în momentul în care trebuie să jonglezi între magazine virtuale și nu îți mai aduci aminte ce joc ai descărcat de unde. Din fericire, cineva a găsit o soluție pentru a ți le centraliza într-un loc, iar aceasta este intitulată Playnite.
Dacă ai o colecție stufoasă de jocuri instalată pe laptop sau desktop și nu-ți este foarte ușor să le găsești de fiecare dată, acest instrument software gratuit ți le centralizează într-un singur loc. Nu contează dacă vorbim de jocuri de pe Steam, Epic, Origin, Uplay, Twitch, GoG, Battle.net sau Bethesda. În același loc, poți pune și jocuri instalate de tine de pe vreun DVD sau din orice altă sursă. Îți trebuie doar un pic de răbdare la început, iar colecția poate fi actualizată ulterior cu ușurință.
Playnite este o aplicație gratuită care poate fi descărcată de la această adresă. După instalare, prin intermediul tuturor serviciilor suportate, îți scanează sistemul pentru a găsi jocurile instalate. Din start, ți le găsește pe cele din Battle.net, Bethesda, Epic, GOG, itch.io, Origin, Steam, Twitch și Uplay. La fiecare pornire, în fundal, lista este actualizată automat. Dacă vrei să declanșezi manual un update, din meniul aplicației, intri la secțiunea Update Game Library și optezi pentru Update All.
Dacă treci prin pasul suplimentar de autentificare in-app cu conturile pe care le folosești la serviciile suportate, poți vedea în Playnite și jocurile pe care le deții, dar nu le ai instalate. Astfel, în caz de nevoie, poți declanșa instalarea lor fără să sari dintr-o aplicație în alta. Ca o notă de subsol interesantă, poți adăuga jocuri instalate de tine manual sau copiate direct în Playnite prin drag-and-drop din File Explorer. Minecraft de exemplu, poate fi tras din locația în care ți l-ai instalat direct în program.