Ping și Tracert: cum verifici conexiunea la internet cu două comenzi

Ping și Tracert: cum verifici conexiunea la internet cu două comenzi

Ping și Tracert sau traceroute sunt două dintre cele mai comune comenzi pentru diagnosticare unor probleme de rețelistică. Utilizarea lor nu este însă foarte clară pentru oricine.

În urmă cu câțiva ani, în momentul în care aveai o problemă cu conectivitatea la internet și sunai un prieten să te ajute, era doar o chestiune de timp până când te ruga să dai ”un ping pe Google”. Indiferent de setul de circumstanțe în care ai auzit prima oară respectiva afirmație, este important de știut că respectiva comandă are o istorie de câteva decenii și este independentă de platformă. Cu alte cuvinte, funcționează la fel de bine pe Mac, Windows sau Linux, iar răspunsurile pe care le generează sunt aproape identice.

Poți folosi comanda Ping într-o fereastră de Terminal pe Mac sau de Command Prompt pe Windows. Forma ei generală este ”ping AdresăWeb/IP”, iar în funcție de sistemul de operare suportă unul sau mai mulți parametri. Dacă tastezi ”ping -t Google.com” pe Windows, vei avea o listă infinită de răspunsuri de la serverul Google. Dacă folosești aceeași comandă fără -t, vei avea doar patru răspunsuri.

Ping trimite un pachet de 32 de biți de date către un server menționat de tine. Serverul respectiv respinge pachetul cu pricina, iar timpul afișat în milisecunde la finalul unui răspuns îți spune ție cât a durat ”călătoria” pachetului dintre sistemul tău și serverul cu pricina. În teorie, ar fi ideal să fie sub 100 milisecunde. ping

Tracert sau Traceroute, în funcție de sistemul de operare pe care rulezi comanda, îți afișează serverele prin care trece un pachet de date de la computerul tău până la adresa pe care vrei să o accesezi. Dacă tastezi ”tracert google.com”, vei vedea vreo 10-13 noduri.

Dacă unul durează mai mult până îți afișează un răspuns, acolo s-ar putea să fie problema care îți face ție un site să se încarce mai greu. În orice caz, cele două comenzi PING și Tracert sau Traceroute trebuie rulate înainte să suni la operatorul de internet pentru a vedea dacă problema de conectivitate cu care te confrunți este de la tine sau de la furnizor. tracert

Citește și: