24 mart. 2019 | 10:03

Pericolul pe care îl ascund ingredientele inactive din medicamente

ACTUALITATE
Pericolul pe care îl ascund ingredientele inactive din medicamente

Un studiu arată că majoritatea medicamentelor orale conțin anumite ingrediente care ar putea cauza reacții adverse în rândul pacienților.

De vină ar fi ingredientele inactive din medicamente. Acestea sunt reprezentate de miilee de aditivi care intră în compoziția medicamentelor, dar care nu reprezintă componentele funcținoale principale din acestea. De regulă, cea mai importantă parte dintr-un medicament este reprezentată de un anume ingredient farmaceutic activ (care te și face bine, de altfel). Doar că oamenii nu cumpără doar acel ingredient când cumpără medicamente.

Până la 99% din compoziția unei pastile poate fi reprezentat de excipienți. Acești excipienți ajută practic la menținerea aspectului, consistenței, culorii și aromei unei pastile. „Deși numim aceste ingrediente inactive, în multe cazuri, nu sunt”, a explicat gastroenterologul Giovanni Traverso de la Massachusetts Institute of Technology și de la Brigham and Women’s Hospital. „Deși dozele ar putea fi mici, nu știm care este pragul la care reacționează oamenii în majoritatea cazurilor”.

Traverso și echipa sa au analizat o bază de date publice, în care se regăsesc informații cu privire la 42.000 de medicamente orale vândute în Statele Unite ale Americii și peste 350.000 de ingrediente active folosite în producerea acestora. În medie, capsulele conțin aproximativ 9 ingrediente inactive, dar există sute de excepții care au peste 20-30 de excipienți care ar putea fi dăunători. Dintre substanțele inactive folosite în medicamente descoperite de cercetători, 38 sunt cunoscute pentru faptul că în trecut au cauzat reacții alergice. Mai mult, 92,8% din medicamentele din baza de date conțin cel puțin un potențial alergen.

„Pentru cei mai mulți pacienți, nu contează dacă este puțină lactoză, puțină fructoză, sau puțin amidon într-o [pastilă]”, a subliniat cercetătorul de date biochimie Daniel Reker, de la MIT. „Totuși, există o subpopulație de pacienți, în momentul de față de mărime necunoscută, care va fi extrem de sensibilă la ele și care va dezvolta simptome declanșate de ingredientele inactive”