04 iun. 2019 | 15:50

Orașul plutitor din România: proiectul ambițios care cercetează soluții de viitor

ACTUALITATE
Orașul plutitor din România: proiectul ambițios care cercetează soluții de viitor

Acesta este, de fapt, un vas, cel mai mare de acest gen. Este construit în prezent în România și ar funcționa asemenea unui oraș plutitor.

Acest oraș plutitor nu este altceva decât un vas special construit pentru efectuarea de studii științifice. Proiectul a fost finanțat de un miliardar din Norvegia și a costat 350 de milioane de dolari. Vasul este denumit Research Expedition Vessel (REV) și urmează să fie gata pentru folosire în 2021.

Acesta este construit în șantierul naval VARD din Tulcea. Nava urmează să fie cea mai mare de acest gen și poate găzdui 60 de oameni de știință și o echipă de 30 de marinari.

Pentru primii trei ani, cercetătorii vor avea acces gratuit, pentru că Kjell Inge Rokke, norvegianul care a investit în acest proiect urmează să pună la bătaie alte 150 de milioane pentru a asigura aceste costuri. Pentru a-și îndeplini atribuția de oraș plutitor, REV va găzdui și turiști la bordul său, în proporție de 60% din capacitatea de locuri de cazare.

Totuși, scopul principal îl reprezintă cercetarea științifică. Vasul va fi echipat cu o mulțime de vehicule pentru a ajuta la realizarea studiilor: de la submarine autonome sau operate de la distanță, la drone subacvatice.

Research Expedition Vessel este un fel de oraș plutitor

Misiunea fundației REV Ocean este să descopere soluții pentru problemele cu care oceanul se confruntă. „Și cred că, prin fundația noastră, REV Ocean, și cu viitoarea noastră super-navă de cercetare, o să avem un impact semnificativ asupra științei oceanului, datorită abilității noastre de a ajunge și de a opera în zone neexplorate cum trebuie până acum”, a declarat Alex Rogers biolog britanic și director științific al fundației pentru Mindcraft Stories.

Vasul va funcționa precum un oraș știițific plutitor și va avea toate componentele necesare pentru studierea amănunțită a oceanului. Acesta va fi populat cu oameni din diverse domenii științifice: de la biologi și oceanografi, la chimiști sau experți în științele sociale.