O reclamă cu Johnny Depp, virală din motivele greșite: de ce a fost ștearsă de pe internet

O campanie publicitară a celor de la Dior, cu Johnny Depp în rolul principal, a devenit virală, înainte să fie ștearsă de pe toate canalele de promovare ale brandului.

Este din ce în ce mai dificil să faci o reclamă sau un film care să nu supere pe cineva, să nu genereze dezbateri aprinse sau, dintr-un punct de vedere, să fie considerat rasist. Dacă te vei uita la clipul de mai sus, este foarte probabil să nu vezi nimic greșit cu el, iar dacă ești fan Johnny Depp îți va plăcea și mai mult.

Din păcate, se pare că reprezintă o ofensă majoră adusă triburilor de amerindieni, o manifestare de rasism și însușire a unor valori culturale. Problemele derivate din clip sunt multe, dar unele dintre ele pleacă de la faptul că, în mod implicit, clasifică indienii americani ca fiind sălbatici, prin asociere.

Deoarece denumirea parfumului promovat se traduce ca fiind nesupus, natural, neîmblânzit, pe lângă clasicul săbatic, asociațiile de amerindieni nu au fost încântate. „Ne duce la un nou nivel de ignoranță și rasism. Trebuia să fie conștienți de implicațiile termenului”, a spus Dallas Goldtooth de la Lower Sioux Indian Community din Minnesota.

Problemele au început de vineri, când a ajuns online un teaser pentru noua campanie publicitară cu Johnny Depp. În acel context, clipul ce urma să apară peste câteva zile a fost descris ca ”o călătorie autentică în profunzimea sufletului Nativilor Americani într-un teritoriu sacru, fundamental și secular”. Postarea respectivă de pe Twitter a fost însă ștearsă.

Partea un pic ciudată este însă că cei de la Dior au încercat destul de mult să evite astfel de dezbateri, începând cu actorii pe care i-au angajat în clip și până la faptul că au colaborat la fiecare pas cu asociația Americans for Indian Opportunity. Aceasta este o firmă de consultanță respectată din New Mexico.

Este același grup care l-a adoptat ceremonios pe Johnny Depp ca membru de onoare al națiunii Comanche în timp ce filma în 2013 pentru „The Lone Ranger”. Tânăra care îl urmărește pe Depp în clip este actrița canadiană Tanaya Beatty de descendență a Primelor Națiuni. Dansatorul Canku One Star este un membru activ la comunității Rosebud Sioux de amerindieni.

„O colaborare bine intenționată poate deveni neavenit de exploatatoare și rasistă – asta s-a întâmplat aici”, a spus Crystal Echohawk, director executiv al IllumiNative și nativ Pawnee. Din păcate, se pare că imaginea de mai sus nu va ajunge prea curând pe un banner de mari dimensiuni, cel puțin nu în SUA.

Citește și:
Etichete: