29 aug. 2019 | 09:26

Pădurea verticală din oraș ar putea rezolva problema poluării

ACTUALITATE
Pădurea verticală din oraș ar putea rezolva problema poluării

Un designer italian are deja o experiență destul de vastă în construcția de păduri verticale, dar cel mai recent proiect al său ar putea fi și cel mai interesant.

Egiptenii sunt într-un stadiu destul de avansat pentru mutarea capitalei administrative a statului în mijlocul deșertului, într-o regiune pustie din Cairo. În centrul orașului care se construiește, printre clădirile tradiționale, uzuale, se va afla însă și un complex de păduri verticale format din trei construcții. Scopul ansamblului este de a facilita absorbția poluării din atmosferă.

Responsabil de acest proiect este arhitectul Stefano Boeri, din Italia. Compania sa a construit deja mai multe astfel de ansambluri în diverse colțuri ale lumii, dar este primul din Africa. Pentru materializarea sa, se vor alătura inițiativei și Laura Gatti, un arhitect de peisaje din Italia împreuncă cu Shimaa Shalaash, un design egiptean.

Planul inițal este că noul complex să fie format din trei clădiri cu o înălțime de șapte etaje. Împreună, cele trei vor forma un cub supradimensionat. Magia va consta însă în faptul că fiecare dintre clădiri va fi încărcată de vegetație autentică. În total, va fi vorba de aproximativ 350 de copaci și 14.000 de tufișuri din aproximativ 100 de specii.

Clădirile nu sunt însă doar de decor și pentru a filtra aerul din atmosferă. Una dintre ele va funcționa ca hotel, în timp ce celelalte trei vor fi construcții de apartamente. În teorie, nu ar trebui să mai dureze mult până când noul oraș va fi capitala Egiptului. La final, va găzdui clădiri de minstere, un centru economic, ambasade și apartamente. Motivația principală din spatele acestei tranziții dificile pleacă de la faptul că bătrânul Cairo suferă de suprapopulare și un grad foarte ridicat de poluare.

Ca referință, prima pădure verticală a fost construită la Milano și este intitulată Bosco Verticale. Este formată din două blocuri de apartamente de 114, respectiv 76 de metri care găzduiesc 900 de copaci și 20.000 de tufișuri.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele