23 dec. 2019 | 09:15

O aplicație populară de chat, instrument de spionaj pentru Emiratele Arabe Unite: cum te protejezi

ACTUALITATE
O aplicație populară de chat, instrument de spionaj pentru Emiratele Arabe Unite: cum te protejezi

Mai mulți oficiali ai Statelor Unite au confirmat pentru New York Times speculațiile legate de o aplicație de chat cu milioane de utilizatori.

S-a confirmat în trecut că anumite aplicații de chat sunt utilizate de oficialii unor guverne autoritare pentru conversații private. La polul opus, anumite programe sunt interzise în unele țării din cauza gradului sporit de criptare care nu poate fi spart de spionii de stat. 

În cazul Emiratelor Arabe Unite, se pare că arabii utilizează aplicația de chat și videoconferință ToTok ca pe un instrument de supraveghere a populației, pentru spionaj. Conform unui raport de spionaj care nu a fost făcut public de americani, UAE urmărește conținutul conversațiilor desfășurate prin intermediul ToTok. Îți monitorizează locația exactă prin intermediul aceleiași aplicații sub pretextul că îți oferă vremea probabilă în localitatea în care te afli. Mai mult decât atât, îți analizează lista de contacte și îți navighează prin conținutul media.

Headquarters of Aldar is seen in Abu Dhabi

Cei mai mulți dintre milioanele de utilizatori ai aplicației ToTok locuiesc în Emiratele Arabe Unite, dar a devenit din ce în ce mai populară și în alte colțuri ale mapamondului. În plus, numărul celor care o folosesc a explodat în Statele Unite ale Americii. Acesta a fost și motivul pentru care a intrat în vizorul autorităților.

Până și originile aplicației sunt suspecte. În mod oficial, a fost dezvoltată de Breej Holding, o companie care este doar o acoperire pentru DarkMatter, o entitate de spionaj cibernetic care funcționează sub supravegherea agențiilor de spionaj din UAE și Israel. S-au găsit conexiuni între aplicația ToTok și Pax AI, o companie specializată pe data mining conectată cu DarkMatter, care operează în aceeași clădire precum precum agenția principală de spionaj a UAE, din imaginea de mai sus.

În privința aplicației efective, aceasta pare să fie o clonă a unei aplicații chinezești, YeeCall care a suferit mici modificări. În mod oficial, Breej, UAE și CIA au refuzat să comenteze. La ora actuală, aplicația nu mai este disponibilă în Apple Store și Google Play, dar continuă să fie folosită de câteva milioane de oameni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele