Numărul românilor plecați din țară e șocant, dar nu spune toată povestea
În timp ce nouă ni se pare că la noi e mai rău ca la nimeni, nici cetățeni din țări mult mai dezvoltate ca România nu sunt mulțumiți de condițiile din patria mamă. Implicit, aleg să plece, iar motivele nu sunt chiar atât de diferite de cele ale românilor.
Potrivit celor mai recente date oferite de Ministrul Românilor de Pretutindeni, aproximativ 9.700.000 de români se află în afara granițelor țării noastre. Cifra este una mare și motivele pentru care românii aleg să plece sunt multe.
România nu e nici cel mai promițător, nici cel mai oribil stat în care să trăiești. Cu toate astea, în 2018, țara noastră era prima din Europa la capitolul emigranți, potrivit unui studiu ONU. La nivel mondial, era a doua după Siria în clasament. Situația e destul de nefericită, mai ales dacă iei în considerare faptul că este zonă de război și oamenii fug de acolo ca să nu fie uciși în vreo explozie.
În ceea ce privește România, motivele care îi împing pe cetățeni sunt numeroase, dar valabile pentru mai toți. Chiar Natalia Intotero, Ministrul Românilor de Pretutindeni le-a identificat și prezentat pe cele mai importante. Printre acestea se numără starea proastă a drumurilor, a condițiilor din sănătate și educație. Acestora li se adaugă și „neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția”.
Totuși, indiferent cât de greu simțim că e la noi în țară, la fel și cetățenii altor state (unele mai dezvoltate ca România) cred că la ei în țară e mai rău ca oriunde.
Emigrări record în Italia, unde numărul de români e mare
Statul italian se confruntă cu o problemă similară cu cea din România: din ce în ce mai mulți cetățeni aleg să-i părăsească granițele. Deși românii aleg Italia drept țara în care viața pare a fi mai frumoasă, italienii preferă să părăseacă la rândul lor țara mamă, în căutarea unui trai mai bun în altă parte.
În 2016, numărul italienilor care părăseau teritoriul țării era cu mult mai mare decât numărul străinilor care alegeau să-și mute reședința aici. Potrivit statisticilor oficiale, populația statului italian este de patru ani într-o continuă scădere. Anul trecut, 160.000 de italieni au ales să părăsească țara, cu 3% mai mulți decât anul anterior
Principalul motiv pentru care cetățenii Italiei preferă să plece pare a fi situația financiară foarte proastă. Deși Italia este considerată cea de-a treia economie din UE, este singura țară din Uniune aflată în recesiune. La aceasta se adaugă și dificultățile pe care cetățenii le întâlnesc în găsirea unui job – rata șomajului în rândul tinerilor din Italia este a doua cea mai mare din Europa.De asemenea, corupția este o problemă gravă și aici și un motiv important pentru care oamenii pleacă.
Britanicii nu mai vor în Marea Britanie
Potrivit unor date de la ONU, populația de expați britanici a crescut constant în ultimii 30 de ani. În comparație cu anul 1990, când 3,8 milioane de britanici locuiau în alte țări, numărul a crescut la 4,9 milioane în 2017.
Decizia de a părăsi Uniunea Europeană a fost una dificilă pentru Marea Britanie și i-a cauzat mai multe probleme decât ar fi crezut. De atunci, din ce în ce mai mulți cetățeni au hotărât să plece. Numai în 2016, în urma referendumului privind Brexit, 17.000 de cetățeni ai Marii Britanii au aplicat pentru cetățenie în alte țări, potrivit unor date de la ambasade.
Britanicii motivează simplu decizia de a pleca: spun că nu mai văd Marea Britanie ca țara în care au crescut. Potrivit Telegraph, motivele pentru care britanicii aleg să se mute în străinătate sunt fie pentru o calitate mai bună a vieții, fie pentru un job.
De ce și americanii părăsesc Statele Unite
SUA e cunoscută cum denumirea clișeică de „țara tuturor posibilităților”, iar de la distanță pare locul unde poți reuși orice îți propui. Totuși, din interior lucrurile par să stea un pic altfel, pentru că nici unii americani nu sunt mulțumiți de starea țării în care s-au născut. Iar asta e destul de interesant, având în vedere naționalismul cu care aceștia ne-au obișniut.
Statele Unite nu urmăresc în mod oficial câți americani părăsesc granițele în fiecare an. Estimările arată că numărul acestora este în creștere. Pentru mulți, sursa supremă a nemulțumirilor o reprezntă chiar politicienii, în frunte cu președintele Donald Trump.
Și în SUA un stimul pentru care americanii iau decizia să părăsească țara îl reprezintă dorința unui trai mai bun.
De asemenea, motivul cel mai important îl reprezintă banii. Taxele uriașe și sistemul fiscal extrem de neprietenos sunt pretexte suficiente pentru care americanii se mută în străinătate. În plus, Statele Unite sunt bine cunoscute pentru sumele foarte mari de bani pe care cetățenii trebuie să le scoată din buzunar atunci când au nevoie de îngrijiri medicale.
În niciun stat din lume condițiile nu sunt ideale și mereu e loc de mai bine. Motivele diferă de la om la om și de la stat la stat. Însă toți cei care aleg să plece, indiferent de țara de origine, par să caute un trai mai bun. Rămâne de văzut dacă îl găsesc sau nu.