Noua taxă auto: ce trebuie să știi dacă ai mașină care poluează

Noua taxă auto: ce trebuie să știi dacă ai mașină care poluează

Noua taxă auto se lasă așteptată, întrucât instituțiile competente n-au găsit o formulă de calcul legală. Totuși, taxa va exista, dar nu se știe de când.

Noua taxă auto, care ar trebui contribuie la protejarea mediului, sperie mulți șoferi sau viitori șoferi încă de anul trecut, când a fost anunțată prima dată.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a promis că va fi găsită o formulă de calcul legală, dar mai e puțin și trece o jumătate de an și încă nu s-a întâmplat așa ceva. Nu că și-ar dori cineva să existe o nouă taxă, dar tergiversarea Guvernului și a celorlalte instituții competente spun multe despre credibilitatea noii taxe auto.

Noua taxă auto se lasă așteptată, dar o să vină

„Cred că, în ultima vreme, am spus de nenumărate ori, că grupul de lucru din care fac parte, inclusiv producătorii și multe dintre ministerele care sunt abilitate nu au reușit să găsească formula matematică astfel încât ea (taxa, n.r.) să nu poată să fie atacabilă în justiție, așa cum s-a întâmplat cu toate celelalte taxe de poluare, inclusiv cu timbrul de mediu”, a declarat ministrul Mediului.

„De aceea, eforturile Guvernului au fost ca inclusiv anul trecut să suplimentăm numărul de prima de casare, astfel încât reînnoirea parcului auto național să se resimtă. În același timp, vom face lucrul acesta și în 2019 și ne-ar fi plăcut ca programul să fi început, așa cum a început și anul trecut, la începutul lunii martie, dar nu noi suntem cauza”, a mai adăugat ministrul.

Prin urmare, n-ai de ce să te stresezi, deocamdată, dar noua taxă auto va veni, în mod sigur, pentru că toți posesorii de automobile trebuie să plătească pentru poluare, consideră cei de la Ministerul Mediului.

Evident, e de discutat cum pot banii să-ți ofere un aer mai curat și un oraș mai puțin aglomerat. Dar, dacă așa se face în Vest, de ce să nu facem și noi? Ce anume? Banii din taxe se investesc în proiecte de infrastructură și energie regenerabilă?

Cum s-ar putea calcul taxa auto din 2019

Cele trei componente în funcție de care s-ar putea calcula noua taxă auto sunt capacitatea cilindrică a motorului, norma de poluare în care se încadrează și emisiile efective de CO2 ale autoturismului.

În mod normal, ar trebui să fie o taxă calculată ca în Occident, dar Guvernul vrea să fie luat în calcul și venitul mediu național.