13 apr. 2019 | 07:48

NASA iti arata ce se intampla cu corpul uman dupa un an in spatiu

ACTUALITATE
NASA iti arata ce se intampla cu corpul uman dupa un an in spatiu
NASA/Robert Markowitz

Cu ajutorul gemenilor identici Scott și Mark Kelly, NASA a reușit să afle mai multe despre cum reacționează corpul uman după un an în spațiu.

Vreme de 340 de zile, astronautul NASA Scott Kelly a trăit și lucrat în interiorul Stației Spațiale Internaționale, pe când fratele lui geamăn, Mark, fost astronaut, a rămas pe Pământ. În decursul anului în care au fost separați, cei doi frați au oferit cercetătorilor mostre de sânge, salivă și urină. Odată la câteva săptămâni, mostrele înghețate ale astronautului erau trimise pe Pământ cu ajutorul rachetelor Soyuz de reaprovizionare. Cercetătorii au sperat că geamănul de pe Pământ va oferi un eșantion de control perfect pentru studiu.

Studiul pe gemeni a întrunit cercetători de la 12 universități diferite. Descoperirile lor demonstreză efectele pe care le are spațiul asupra corpului uman și dezvăluie schimbările complexe pe care microgravitația le aduce atunci când un om locuiește în spațiu.

Echipa de cercetare a studiat mai multe elemente: expresia genelor, sănătatea florei intestinale, imunitatea și starea psihologică. Astfel, au putut să afle cât de mult l-a schimbat spațiul pe Scott Kelly în timpul în care fratele său a stat acasă, pe Pământ.

Rezultatele preliminare confirmă ideea că spațiul lungește telomerii (adică acele capete care protejează cromozomii și care se scurtează pe măsură ce îmbătrânim). Spațiul s-a dovedit a avea un efect protector asupra scurtării telomerilor, iar asta îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine riscurile și beneficiile călătoriilor de lungă durată în spațiu.

Cercetătorii au descoperit că genele lui Scott Kelly s-au schimbat în mod dramatic, mai ales în ultimele șase luni petrecute în spațiu. Odată ce a ajuns înapoi pe Pământ, genele lui s-au întors oarecum la normal. Cu toate astea, unele schimbări au rămas: ADN alterat, deficiențe cognitive și sistem imunitar afectat. Unul din cercetătorii șefi, Chris Mason, a spus că nu știe încă dacă acele schimbări sunt bune sau rele.

Oamenii de știință de la Northwestern University au analizat și flora intestinală a celor doi gemeni. Astfel, au descoperit că Scott Kelly a experimentat o schimbare a microbiomului din stomac. Mai exact, raportul dintre două tipuri de bacterii care se găsesc în mod normal în intestine s-a schimbat drastic – însă acesta s-a întors la normal de îndată ce astronautul s-a întors pe Pământ. Nu este clar dacă schimbarea s-a datorat exclusiv microgravitației sau altor factori – cum ar fi dieta, programul de somn și stresul.

Din moment ce NASA plănuiește să se întoarcă pe Lună în următorii cinci ani și să conducă o misiune pe Marte, rezultatele studiului acesta sunt extrem de importante.