24 mart. 2019 | 07:18

NASA „lovește” pădurile cu un laser, dar nu e ceea ce pare

VIDEO ACTUALITATE

NASA nu studiază doar spațiul, ci și Pământul direct din spațiu. Un laser avansat este utilizat pentru a studia pădurile în detaliu pentru că am intrat deja într-o eră în care copacii ar putea să dispară.

Nici măcar în vremurile în care supraviețuirea și confortul oamenilor depindeau de lemn nu cred că defrișările erau o problemă.

De vreo o sută de ani, oamenii au început eradicarea pădurilor de parcă acestea le-ar fi dușmani naturali și uităm adesea că datorită lor existăm. Cumva, omul a ajuns să pună pe primul loc alte necesități, dar uită că lipsa oxigenului e chiar mai atroce decât lipsa hranei. Mai poți trăi fără să mănânci câteva zile, dar fără să respiri, nici măcar un minut.

Prin urmare, studiul pădurilor care au mai rămas este foarte important, dar cercetarea fiecărui copac în parte chiar și dintr-un parc, de exemplu, e foarte dificilă. Nici nu mai menționez cât este de greu să ții evidența copacilor dintr-un stat sau de pe un continent.

Laserul minune al NASA

NASA a găsit însă un mijloc cu mult mai facil de a studia pădurile: un sistem de „scanare” pe bază de laser care îți scapă pe cercetători de munca de teren…și de țânțari.

Ce poate fi mai frumos decât să stai în birou și să ai lumea la picioare? (la propriu)? Și, din nou, fără țânțari.

În loc să mărșăluiască zile sau săptămâni întregi prin locuri necunoscute, cu bagaje și echipamente grele, cercetătorii NASA folosesc laserul.

Această tehnologie se află montată pe Stația Spațială Internațională, deci la peste 400 de kilometri altitudine și călătorește cu peste 27.000 km/h.

Este prima tehnologie din „debaraua” NASA care oferă posibilitatea creării unei cartografieri 3D a pădurilor din zonele temperate și tropicale ale lumii. Laserul se numește Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI, pronunțat la fel ca numele războinicilor Jedi, din Star Wars).

Ce rol are laserul NASA

Pe scurt, laserul funcționează exact așa cum te-ai aștepta: lumina laser este trimisă pe Pământ (lumina este invizibilă în realitate), deasupra unor păduri. Atunci când laserul „lovește” niște coroana sau alte elemente ale unui copac, se transmit înapoi informații despre acei arbori.

Laserul utilizat de NASA poate „citi” în mod eficace și extrem de rapid informații importante despre fiecare copac în parte: înălțimea acestuia, densitatea frunzișului și numărul crengilor, dar și dacă este bătrân, tânăr sau uscat.

Cunoașterea stării copacilor este importantă deoarece se pot face previziuni mai bune cu privire la schimbările climatelor, la calitatea aerului din zonă, etc.

„Problema secolului” pe care o are umanitatea în prezent este găsirea unei soluții de diminuare a poluării atmosferice. Nu s-a inventat nimic mai eficient decât copacii și, din păcate, tocmai aceștia sunt insuficienți. Cu cât știm cât de puțini mai sunt, cu atât știm că viitorul e mai sumbru. Mai exact, laserul îi ajută pe oamenii de știință să afle cât de mult dioxid de carbon absorb pădurile.