VIDEO Cum reușesc muștele să aterizeze cu capul în jos, pe tavan
Cercetătorii au observat mai multe muște pentru a-ți arăta ție cum aterizează insectele cu capul în jos, pe tavanul camerei.
Nu ți se pare nimic ciudat în a vedea o muscă suspendată cu capul în jos pe tavan și, cel mai probabil, nu te-ai gândit niciodată cum reușește să facă asta.
Cercetătorii au luat lucrurile în serios și au studiat totul mai îndeaproape. De altfel, tehnica pe care insectele o folosesc le-a dat bătăi de cap acestora, de-a lungul timpului. Acum, un nou studiu pe muște oferă cea mai cuprinzătoare explorare a felului în care aterizează aceste insecte.
Un inginer mecanic american a pornit de la ideea că vrea să construiască mașinării care imită mișcările insectelor, așa că a început să caute detalii despre cum aterizează muștele. Totuși, acest lucru era foarte slab documentat. Asta pentru că mișcările muștelor sunt atât de rapide încît sunt dificil de observat.
Studiul pe muște arată cât de agile sunt insectele
Astfel, el și echipa sa au folosit cameră video de mare viteză ca să observe 20 de muște din familia Calliphora vomitoria. Au observat că aterizările insectelor diferă între ele. De exemplu, unele se foloseau de picioarele din față pentru a ateriza, altele pur și simplu se roteau și ajungeau suspendate de tavan, ca în cazul unui backflip.
Cercetătorii și-au dat seama că muștele depind în primul rând de indicii vizuale pentru a putea face aceste manevre. Timpul de reacție este unul scurt. Când o muscă vede că este pe cale să se lovească de tavan, trebuie să decidă în 50 de milisecunde cum să se întoarcă cu susul în jos și să poată ateriza.
Studiul pe muște ar putea avea implicații destul de importante. Descoperirile ar putea care ar putea duce într-o bună zi la construirea unor drone care vor putea imita abilitățile de zbor ale insectei.