Motorul mașinii nu pornește: care sunt cauzele și ce trebuie să faci

Motorul mașinii nu pornește: care sunt cauzele și ce trebuie să faci

Motorul mașinii nu poate porni din diverse cauze, așa că nu trebuie să intri în panică. Citește următoarele rânduri, care sigur ți-ar putea fi de folos.

Orice șofer a pățit măcar o dată să nu poată să pornească motorul mașinii sale. În primele secunde, te simți blocat,, nu mai gândești limpede și începi să te enervezi sau să faci ture în jurul mașinii pentru că nu știi ce are.

Bateria poate să fie descărcată

Una dintre cele mai frecvente cauze care împiedică pornirea motorului este bateria descărcată. Sunt situații în care chiar și o baterie nouă și încă în garanție poate ajunge pe zero și să rămâi cu mașina în drum.

De regulă, se întâmplă asta când există o defecțiune la rețeaua electrică și ai un consumator activ pe perioada cât mașină este inactivă. Orice bec, dispozitiv sau funcție electronică aflată în funcțiune când motorul e pornit îți consumă energia bateriei.

Ca să fii sigur că motorul nu mai pornește din cauza bateriei descărcate, încearcă să aprinzi farurile sau să folosești orice funcție care necesită curent. Dacă nu funcționează, înseamnă că problema e de la baterie.

Alteori, e posibil să ți se consume bateria chiar și când motorul e pornit, din cauza unui alternator nefuncțional. Alternatorul este cel care preia energia atunci când mergi cu mașina sau doar când e motorul pornit. Dacă alternatorul nu mai funcționează, mașina utilizează curent direct din baterie.

Ce trebuie să faci:

Evident, trebuie să înlocuiești bateria descărcată. Dacă nu poți face asta în acel moment, atunci trebuie să convingi pe cineva să-ți dea curent dintr-o baterie bună. Metoda sigur ți-e cunoscută. Ai nevoie de acele cabluri de transfer curent cu clești care se pun la bornele ambelor baterii.

O altă soluție provizorie ar fi să rogi pe cineva să-ți împingă mașina, valabil pentru autoturismele care au cutie manuală de viteze. Trebuie să rotești cheia în contact în poziția în care dai curent dispozitivelor din mașină. Din mișcare, ar putea să mai existe o „scânteie” cât să poți reporni motorul.

Motorul nu pornește pentru că ai volanul blocat

Se întâmplă șoferilor începători sau celor care și-au luat o mașină nouă. Mașinile noi au un sistem antifurt rudimentar care blochează roțile. Manevra e posibilă doar cu cheia proprie, iar dacă observi că nu o poți roti în contact ca să pornești motorul, volanul ar putea fi cauza.

Ce trebuie să faci: soluția e simplă. Trebuie doar să rotești ușor volanul și cheia în contact până când deblochezi sistemul.

Motorul nu pornește pentru că ai o problemă cu carburantul

Cea mai evidentă cauză? Se prea poate să fi rămas fără combustibil. E stupid să se întâmple așa ceva, dar nu e imposibil, chiar dacă ești șofer experimentat. De câte ori n-ai ignorat LED-ul de la bord care te avertizează că rezervorul e aproape gol?

Dacă acel LED se aprinde frecvent, deși nu circuli într-atât cât să golești rezervorul, s-ar putea să pierzi combustibil, deci trebuie neapărat să trimiți mașina în service.

O altă problemă, una cât se poate de gravă, este să greșești tipul de carburant atunci când realimentezi. Se poate întâmpla dacă tocmai ai trecut de la mașină diesel la una pe benzină și invers.

Defecțiune la contact

Este posibil să nu poți porni motorul din cauza unei defecțiuni la contact. Nu e o problemă prea frecventă, dar nu e imposibilă. La o mașină, orice se poate defecta/deteriora în timp.

În acest caz, n-ai altă soluție decât să chemi reprezentanța să-ți ridice mașina și să o ducă în service.

Bateria cheii-telecomandă este descărcată

Dacă ai cheie-telecomandă la mașină, iar bateria ei s-a descărcat, nu vei putea porni nici motorul, chiar dacă mașina n-are vreo defecțiune mai sus menționată.

Automobilele de după 2005 au computer de bord care trebuie să recunoască cipul din interiorul cheii, ca măsură de siguranță pentru mașina ta. Comunicarea dintre mașină și cheie nu se poate face decât dacă și telecomanda este funcțională.

Tot ce trebuie să faci este să schimbi bateria.

Citește și: